Hoppa till huvudinnehållet

Högljudda protester från boende

Publicerad:

134 namnunderskrifter. På två dagar. Ekuddenborna tänker inte ge sig utan strid. De anser att makthavarna är ute på djupt vatten.

I en skrivelse till kommunen och länsstyrelsen, signerad av ett stort antal boende på Ekudden, framförs skarp kritik mot planerna på nybyggnation på Västra Ekudden.

Så här föreslås det nya området Västra Ekudden växa fram.
Så här föreslås det nya området Västra Ekudden växa fram. Foto: Niklas Lindström

Intresseföreningens talesperson Lisa Ragnarsson har svårt att förstå hur kommunen tänker när den fortsätter att skövla skog, trots att flera befintliga planer ”inte ens är halvklara”.

– De kommer hem till oss och informerar EFTER att träd och buskar har röjts ner. Vi har ju sett hur bra det gått tidigare när kommunen fällt olovliga träd, säger Lisa Ragnarsson upprört.

– Och så påstår de att informationen varit bra. De försöker att smyga i gång så att vi inte ska hinna reagera, dundrar Stellan Sundler.

”Har rättigheter”

Solen skiner genom träden utmed Kolarebacksvägen. Några boende från närområdet hymlar inte med vad de tycker om kommunens planer.

De konstaterar att det utpekade skogsområdet är ett viktigt rekreationsområde, en naturlig passage med en stor artrikedom. Funderingar kring vad som händer ”de stackare” som byggt i Västra skogen yttras också.

– Kommunen har planmonopol, men vi har våra rättigheter. Vi vill veta hur kommunen kommer att hantera strandskyddet. Vi vill lyfta frågan om artskyddet, här finns prioriterade arter som fiskljuse och rördrom, åkergroda och hasselmus. Sen kan man fråga sig hur kommunen tänker när man plöjer upp en stor gata mitt i skogen i maj, när grävling, räv och andra djur har sina små.

Tänker överklaga

Intresseföreningen har för avsikt att överklaga detaljplanen, till varje möjlig rättslig instans, om kommunen väljer att gå vidare med den i nuvarande form.

Det fanns ett starkt motstånd även mot Nya Ekudden, i dag tycker nog de flesta att det blev ganska bra till slut. Ni tror inte att hela området kan få ett uppsving i och med de nya planerna kring västra Ekudden?

– Det var något helt annat, där fanns inte alls samma natur som vi pratar om här.

Ni köper inte kommunens vision om sjönära boende?

– När får vi en hållbar förtätning där man tar hänsyn till den oerhört vackra natur vår trakt erbjuder, och de som redan bor i Mariestad?

– Tack och lov för att det är valår. Den politiker som vågar säga nej till skövlingen av alla våra fina skogsområden kommer att få min röst, säger Lisa Ragnarsson och får medhållande nickar.

Artikeltaggar

Mariestads kommunNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.