Hoppa till huvudinnehållet

Nya hus på Ekudden

Publicerad:

Efter viss fördröjning går Mariestads kommun vidare med planerna för ett nytt bostadsområde på Västra Ekudden. Den detaljplan som nu går ut på samråd möjliggör ett 30-tal villatomter.

När kommunen i fjol offentliggjorde planerna på ett nytt bostadsområde bakom sjukhuset i Mariestad ledde det bland annat till en del högljudda protester. De som opponerade sig pekade på områdets stora naturvärden och ifrågasatte behovet av ytterligare tomter med tanke på projekteten i Västra skogen och Sjölyckan.

Tina Karling Hellsvik, stadsplanechef i Mariestad, tycker att västra Ekudden erbjuder ett mycket attraktivt läge. Här planerar kommunen ett nytt bostadsområde.
Tina Karling Hellsvik, stadsplanechef i Mariestad, tycker att västra Ekudden erbjuder ett mycket attraktivt läge. Här planerar kommunen ett nytt bostadsområde.

Initialt var beslut om samråd tänkt att tas redan innan förra sommaren. Ks-ordföranden Johan Abrahamsson (M) säger att diskussionerna då mer var en lightversion av ett samråd.

– Och så har vi prioriterat Sjölyckan, Katthavet och satsningen på två nya skolor. Det är enorma resurser vi pratar om, säger Johan Abrahamsson.

Som du själv säger är det många projekt på gång, finns det ett såpass stort behov av tomter i Mariestad?

– Det vore dumt att inte visa att vi har ett attraktivt boendeläge. Ska vi vara med och få igång arbetsmarknaden i Skaraborg måste det finnas någonstans att bo.

Oppositionsråd Marianne Kjellquist (S) har inget emot satsningen på Västra Ekudden.

– Det var ett par klagomål från några boende i området som gillar gångsträckan bakom sjukhuset. Men det är ju mest sly, så himla trevligt är det inte där.

Positivt

Kjellquist tycker det är positivt att det händer saker i Västra skogen, i Sjöyckan och nu också på Västra Ekudden. Härnäst ser hon dock hellre att det byggs bostäder åt en annan målgrupp än de välbärgade.

– Vi behöver studentbostäder så att de på Dacapo har någonstans att bo. Det är nödvändigt om universitetet ska växa, säger Kjellquist.

Johan Abrahamsson menar att de nya bostadsområdena skapar en flyttkarusell som öppnar upp billigare bostäder. Nyproduktion med avsikt att skapa billigare boende är inte hållbart i dag, enligt kommunalrådet.

– Det är den krassa verkligheten. Genom att bygga nytt öppnar vi upp billigare boenden i andra hand då folk flyttar från sina lägenheter för att köpa hus.

Artikeltaggar

Mariestads kommunNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.