Hoppa till huvudinnehållet

Sjönära läge lockar nybyggare

Publicerad:

Inom kort börjar de första villorna byggas i Sjölyckan.Samtidigt ligger kommunen i startgroparna att släppa tomter i etapp två.

Intresset för att slå ner bopålarna i det nya villaområdet, med utsikt över Mariestadsfjärden, har tagit fart på allvar. Av de 26 tomter som ingår i Sjölyckans första etapp är 18 sålda och två reserverade så här långt.

Sjöutsikt. Exploateringen av Sjölyckan pågår för fullt och inom kort börjar de första villorna byggas i området.
Sjöutsikt. Exploateringen av Sjölyckan pågår för fullt och inom kort börjar de första villorna byggas i området. Foto: Charlotte Ferneman

– Givetvis är det positivt att det är snurr på tomtförsäljningen. Av de som tecknat kontrakt är merparten personer som i dag bor inom kommunen eller hemvändare; det vill säga personer som har en tidigare relation med Mariestad, säger Erik Randén, mark- och exploateringschef i kommunen.

Att tomtpriserna är relativt höga – från 600 000 kronor till uppemot 1,1 miljoner kronor – tycks inte avskräcka.

– Visst, prisnivån på tomterna i Sjölyckan är högre jämfört med andra bostadsprojekt som gjorts i kommunen, men samtidigt är det flera omvärldsfaktorer som påverkat satsningen i Sjölyckan positivt, säger Erik Randén.

– Dels ser vi att värdet ökar på äldre fastigheter i kommunen, dels är det få objekt ute till försäljning. Det i kombination med historiskt låga räntenivåer gör det attraktivt att titta på nybyggnation.

Första etappen i Sjölyckan utgörs av tomter i västra delen, närmast Vänern. I etapp två ska området växa österut, uppåt backen.

– Projektering och planering för nästa etapp pågår för fullt. Det är inga politiska beslut tagna ännu, men målet är att i nästa försäljningsfas släppa cirka 50 tomter, förklarar Erik Randén.

Locka hemvändare

När försäljningen inleds efter sommaren testar kommunen ett nytt grepp, med riktade kampanjer för extern inflyttning. Genom utskick till personer som gått grundskolan i Mariestad och i dag bor på annan ort, är målsättningen att locka ”hem” utflugna Mariestadsbor.

– Den här typen av pr-kampanj är ett nytänk i marknadsföringen för att attrahera en större procentuell inflyttning. Med Sjölyckan och andra pågående projekt vill vi visa att man kan få ett högkvalitativt boende i Mariestad till en mindre peng jämfört med villor eller lägenheter i storstadsregioner, påpekar Randen.

”Häftiga tomter”

För Sjölyckan är som bekant en av flera boendesatsningar som pågår i Mariestad just nu. I Marieäng har exploateringen, efter en lång och knackig startsträcka, fått fart med byggandet av Seniorvillor. I augusti ska ett nytt gruppboende byggas i området, dessutom är ytterligare en friliggande villa på gång under hösten.

Lägg där till Västra Ekudden, som trots att planerna ännu är i sin linda, redan väckt intresse.

– Tomterna i Västra Ekudden blir riktigt häftiga, med direkt kontakt ner mot Vänern. Går planerna i lås tror jag det kan bli en likvärdig försäljningstakt på de tomterna som i första etappen av Sjölyckan, säger Erik Randén.

Artikeltaggar

Mariestads kommunNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.