Hoppa till huvudinnehållet

Våldtog 13-årig flicka – dömd till skyddstillsyn

Publicerad:

I april våldtogs en 13-årig flicka i Sjöhagaparken.Mot sitt nekande döms en ung man, bosatt i Mariestad, till skyddstillsyn.– Det viktigaste var att han dömdes, säger åklagare Åke Nyqvist.

Efter förra veckans förhandling i Skaraborgs tingsrätt kom på tisdagen domen i våldtäktsmålet. Åklagare Åke Nyqvist hade yrkat på en fällande dom medan försvaret ansåg att åtalet skulle ogillas.

  • En ung man bosatt i Mariestad dömdes på onsdagen för våldtäkt mot barn.
    En ung man bosatt i Mariestad dömdes på onsdagen för våldtäkt mot barn. Foto: Roland Svensson
  • Försvarsadvokat Tore Brandtler tänker uppmana sin klient att överklaga tingsrättsdomen.
    Försvarsadvokat Tore Brandtler tänker uppmana sin klient att överklaga tingsrättsdomen. Foto: Roland Svensson

Den unga mannen döms för våldtäkt mot barn. Påföljden blev 18 månaders skyddstillsyn med särskild behandlingsplan och han ska betala skadestånd på totalt 140 000 kronor till flickan.

– Det är trots allt en bra påföljd och jag tänker inte överklaga domen, säger Nyqvist.

– Spontant känner jag att domen är felaktig, säger försvarsadvokat Tore Brandtler. Jag anser inte att bevisningen är tillräckligt stark och jag tänker uppmana min klient att överklaga domen till hovrätten.

Följde efter på cykel

Våldtäkten ägde rum på kvällen den 20 april i Sjöhagaparken. Den 13-åriga flickan, hennes kompis och den åtalade mannen ska först ha träffats vid en fotbollsplan i Mariestad.

13-åringen och den tilltalade bytte då chattkontakter med varandra innan flickorna begav sig in mot centrum. Vid Ica Oxen skildes vännerna åt och när 13-åringen var på väg hem kom mannen cyklande och slog följe med henne.

Båda har uppgett att de pratade med varandra i parken, men sedan skiljs berättelserna åt.

Höll fast handlederna

Enligt gärningsbeskrivningen ska den anklagade ha dragit omkull flickan och hållit fast hennes handleder. Med våld ska han ha tvingat sig till samlag med henne. Den unga mannen menar i sin tur att samlaget var frivilligt.

– Mannens egna uppgifter var inte tillräckligt trovärdiga och vi hade även ett starkt vittnesförhör från flickans kamrat. Hon menar att mannen var påstridig redan när de träffades första gången, säger Åke Nyqvist och fortsätter:

– Det vore mycket osannolikt om det var flickan som tog initiativ till samlag. Det känns bra att tingsrätten gör samma bedömning som jag.

Inledningsvis yrkade åklagaren om utvisning, men det drog han tillbaka under rättegången.

– Han hade trots allt etablerat sig väl i landet och det gick bra för honom. Då kändes det oskäligt att yrka på utvisning, säger Nyqvist.

Oklart om åldern

Under förhandlingarna har det funnits oklarheter kring den tilltalades ålder. Enligt ett pass från hans hemland, som Migrationsverket tidigare förlitat sig på, är han 20 år. Enligt andra dokument ska han vara 16. Även personer som under en längre tid befunnit sig i mannens närhet uppfattar honom som yngre.

Tingsrätten anser att påföljden ska utgå från att han var under 18 år vid brottet. För rättens del låg skyddstillsyn närmast till hands i stället för fängelsestraff.

– Vi kunde under förhandlingarna presentera en kopia av födelsebeviset, som visar att han är född 1999, säger Tore Brandtler.

Ville frikänna

Noterbart är att en av nämndemännen ville frikänna mannen. Han ansåg att det inte fanns tillräckligt med bevis för att slå fast att mannen insåg att flickan var under 15 år. Nämndemannen anser inte heller att det förekommit sådant våld eller tvång att mannen kan dömas till våldtäkt.

Artikeltaggar

Mariestads kommunNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.