Hoppa till huvudinnehållet

Attackerad av onda djurplågare

Publicerad:

Natten till söndagen gav sig några personer på hästen Inez i Jula. Med stor kraft attackerade de stoet med en trekantig jordhacka.– Jag är förtvivlad och ledsen, suckar ägaren Stefan Berg.

Familjen var under helgen bortrest på semester till Varberg. I söndags morse fick de ett telefonsamtal från en vän som också har en häst i hagen vid gården.

 • Inez, som är ett 21 år gammal sto, verkar trots allt må bra.
  Inez, som är ett 21 år gammal sto, verkar trots allt må bra. Foto: Jan Fleischmann
 • Så här illa såg det stora såret ut när det upptäcktes och innan det syddes.
  Så här illa såg det stora såret ut när det upptäcktes och innan det syddes. Foto: Privat
 • En trekantig jordhacka, med avbrutet skaft, hittades vid hagen.
  En trekantig jordhacka, med avbrutet skaft, hittades vid hagen.
 • Veterinären har lappat ihop såren och satt in dränering.
  Veterinären har lappat ihop såren och satt in dränering.

Inez hade en otäck och omfattande sårskada – ungefär 1,5 kvadratdecimeter stor – på högersidan av kroppen. Familjen tog för givet att det var en ren olyckshändelse som hade hänt i hagen. Ingen kunde inte tro att det var något annat,

– Vi kallade dit en veterinär omedelbart. Hon konstaterade att det i varje fall inte varit något djur som hade åsamkat hästen skadorna, säger Stefan Berg.

Några dagar senare förändras allt. Vid en noggrann genomsökning av sommarhagen under tisdagen hittades en trekantig jordhacka och ett avbrutet skaft. Gräset bredvid hagen var markant nertrampat. Förmodligen hade personer tagit sig fram på en liten sidoväg mellan husen.

Flera inblandade

– Jag tror att det har varit minst två personer utanför hagen. De har förmodligen lockat till sig den snälla hästen med lite gräs, sedan har de riktat ett hugg med jordhacka mot kroppen. Skaftet verka ha gått av vid händelsen, säger Stefan Berg.

Fanns det blod på hackan?

– Ja, lite grann på spetsen.

Händelsen polisanmäldes under onsdagen. Polisens FU-ledning i Skövde beslutade att varken hämta jordhackan eller besöka platsen för att hitta eventuella spår.

– Det är faktiskt lite märkligt, säger Stefan Berg.

Marlene Andersson Wikman, utredningsbefäl i Mariestad, var under torsdagen också överraskad.

– Jag har inte fått anmälan på mitt bord än, men självklart borde vi ta hand om hackan. Vi får skicka ut en polispatrull omgående för detta, konstaterar hon.

En liten stund senare meddelar hon:

– Jag har inlett på ärendet eftersom det var nedlagt från start. Jag har skickat ut patrullen för att hämta in hackan för spårsäkring.

Familjen kan fortfarande inte förstå vad som ligger bakom det bestialiska dådet.

”Sjuka personer”

– Jag vill inte spekulera, men helt klart handlar det om sjuka personer som gör detta mot ett oskyldigt djur.

Stoet Inez var under torsdagen lugn, trots den skräckinjagande händelsen.

– Hon var i första skedet rädd, men det har blivit bättre och bättre. Nu gäller det bara att hålla rent såret för att slippa en infektion. Blir det en kraftig infektion kan hennes liv vara i fara, säger Stefan Berg.

Han vill uppmana andra hästägare i trakten att hålla ögonen för att slippa liknande händelser.

– Jag hoppas verkligen inte att det inträffar igen någon annanstans. Det vore oerhört tragiskt. Sådant här ska inte behöva hända. Inez har inte gjort någon illa.

Artikeltaggar

Mariestads kommunNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.