Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket arsenik innehåller avfallet

Publicerad:

Nyheten om att cirka 8 000 ton jordmassor med rödfyrsinblandning ska deponeras i Töreboda har oroat närboende. – Hur kan kommunen tillåta detta? Jag är rädd att grundvattnet påverkas, säger en av dem som har kontaktat MT.

Det var vid grävarbeten inför Skövdebostäders byggprojekt i Frostaliden som man för några veckor sedan påträffade rödfyr som troligen dumpats där på 1970-talet.

  • Skövdebostäder fann rödfyr i jordmassorna vid byggarbetsplatsen Frostaliden. Nu ska avfallet köras till Töreboda.
    Skövdebostäder fann rödfyr i jordmassorna vid byggarbetsplatsen Frostaliden. Nu ska avfallet köras till Töreboda. Foto: Roland Svensson
  • Rödfyr används brett, mest som utfyllnadsmaterial. Det syns också som underlag till tennisbanor.
    Rödfyr används brett, mest som utfyllnadsmaterial. Det syns också som underlag till tennisbanor.

Analyser visade att rödfyren innehöll arsenik och kadmium. Men även om Skövdebostäder bedömde att det inte var allvarligt ur miljösynpunkt eller ur arbetssynpunkt, eftersom det handlade om en begränsad omfattning, var det ändå nödvändigt att snabbt få bort massorna för att undvika förseningar.

Till slut blev det klart att runt 300 transporter ska köras till Borreboda, Töreboda. Återvinningsbolaget Mewab i Karlstad har uppdraget att ta hand om massorna.

Billigast

– Töreboda var den tipp som för tillfället kunde ta emot större mängd att lägga under tätskikt. Plus att priset har betydelse. Skövdebostäder tog in uppgifter om vad det skulle kosta att ta emot materialet på olika anläggningar och denna var billigast, säger avfallsingenjör och biträdande förbundschef Jessica Rytter vid Avfallshantering östra Skaraborg som sköter kontakten med tillsynsmyndigheter åt Töreboda kommun.

Hon framhåller att man följer länsstyrelsens riktlinjer och att större mängd massor med rödfyr tidigare har tagits emot vid Risängen, Skövde.

– Analysresultat visar att lakvattnet vid Risängen inte har påverkats negativt. Vi förväntar oss därmed inte att se någon negativ påverkan vid Borreboda. Det material som tas emot på den före detta deponin där är schaktmassor med rödfyrsinblanding, det vill säga inte rena rödfyrsmassor.

Rytter klargör att AÖS har tagit del av analysresultat som utförts på den aktuella jorden.

– I detta fall var halterna av arsenik något förhöjda och bedömningen är att massorna inte lämpar sig för att använda ovan tätskikt i en sluttäckning men att de klarar haltgränser för användande under tätskikt med god marginal.

Hur många kilo?

Arsenikhalten ligger på upp till 34 milligram per kilo torrsubstans. För användande under tätskikt har länsstyrelsen ett övre tak på 150 mg/kg torrsubstans.

– Ovan tätskikt är den godkända halten 10 milligram, vilket sammanfaller med halten för att kunna lämna kvar föroreningar i marken till känslig markanvändning, det vill säga bostadsändamål.

Totalt innehåller 8 000 ton av dessa jordmassor runt 200 kilo arsenik enligt Jessica Rytters beräkningar.

Kommunalråd Bengt Sjöberg (M) i Töreboda säger att även han har fått samtal från oroliga kommuninvånare. Men han visste inte mer än dem, då också han fick informationen via lokaltidningen.

– Jag har nu stämt av med miljö- och byggnadsförvaltningen och förstått att länsstyrelsen har gett sitt tillstånd. Man får lita på att det då inte ska vara någon fara. Men jag kan tycka att vi skulle ha haft kännedom om att massorna ska läggas här.

Artikeltaggar

NyheterTöreboda kommun

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.