Dansa mycket och lev lite längre

Publicerad:

På Mariestads dansklubbs säsongsavslutning höll ingen tillbaka. Till dansbandstoner av Sound svängde paren till ordentligt. – Det har varit så bra; gemenskap, bra musik och man känner sig alltid välkommen, säger Monica Eklind innan hon kliver på dansbanan.

Vill man leva länge och vara klar i knoppen så är det två faktorer att tänka på; man ska vara vegan samt syssla med dans. Det visar forskningen på. Hur många veganer dansbanan innehåller är okänt, men dansandet lär göra att deltagarna får åtminstone några extra år.

  • På Rotundan var det svängigt i söndags när Mariestads dansklubb arrangerade sin säsongsavslutning.
    På Rotundan var det svängigt i söndags när Mariestads dansklubb arrangerade sin säsongsavslutning. Foto: Tove Gontran
  • Yngst på dansgolvet? Herman Höök och Elin Berg stuffar i takt till dansbandet Sound.
    Yngst på dansgolvet? Herman Höök och Elin Berg stuffar i takt till dansbandet Sound. Foto: Tove Gontran
  • Dansläraren, Göran Adamsson med dotter Linnea Adamsson i bakgrunden, som kokar välförtjänt kaffe till dansarna.
    Dansläraren, Göran Adamsson med dotter Linnea Adamsson i bakgrunden, som kokar välförtjänt kaffe till dansarna. Foto: Tove Gontran

Bra flås

Musik för kvällen framförs av Sound som delar med sig av sitt dansbandsljudande sound.

Det är Göran Adamssons och Gunilla Sandbergs kurser som lett fram till denna avslutning. De har hållit på i närmare 30 år med att lära ut dans till Mariestadsbor.

– Nu är det bara söndagar. Tidigare har vi haft klasser nästan varje dag. Men vi har vanliga jobb också, så det hinns inte med, säger Göran när han tar en paus från golvet och musiken.

Som i de flesta sociala aktiviteter är gemenskapen minst lika viktig som (i detta fall) dansen.

– Folk har fått vänner för livet här och många ser det som ett träningspass, säger Göran.

Utgången tradition?

Det är bugg- och foxkurser som gäller för dansklubben. Fox ska inte blandas ihop med foxtrot, det förstnämnda är en lite långsammare variant.

På dansgolvet är det fullt ös blandat med långsammare svängoms. Killen för, tjejen följer.

Är inte det lite gammaldags?

– Man kan tycka det, men det är nödvändigt för att det ska funka. Det är en gammal tradition och handlar om en överenskommelse när man ska göra något ihop, förklarar Göran och säger att det egentligen är upp till varje par att bestämma vem som för.

– Jag tycker även att det är roligare för tjejen, hon får ju snurra.

Taktfullt

Görans och Gunillas kurser drar ungefär 150 personer per termin, uppdelade i olika dansstilar och nivåer. Om man kan klappa i takt kan man lära sig dansa, är hans erfarenhet.

– Men det finns några få, under en procent, som inte kan den konsten. Men det gör inget, alla får vara med här, säger Göran.

Artikeltaggar

Nöje/KulturNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare