Hoppa till huvudinnehållet

Domstol stoppar Västra Ekudden

Publicerad:

Det blir inga nya villatomter nära sjön vid Ekudden. På tisdagen kom domen från mark- och miljööverdomstolen som stoppar kommunens planer.

Turerna kring det planerade bostadsområdet Västra Ekudden har varit många.

Mark- och miljööverdomstolen menar att behovet av nya bostäder i Mariestad kan tillgodoses utan att man måste upphäva strandskyddet.
Mark- och miljööverdomstolen menar att behovet av nya bostäder i Mariestad kan tillgodoses utan att man måste upphäva strandskyddet.

Kommunen har i en detaljplan beslutat att 30 nya villatomter ska uppföras nära sjön i området mellan Mariestads sjukhus och befintligt bostadsområde på Ekudden. En stor del av området ligger 110–150 meter från strandlinjen; alltså inom gränsen för det utvidgade strandskyddet på 300 meter.

Protester från föreningar

Länsstyrelsen har godkänt planerna. Så även mark- och miljödomstolen, som prövade ärendet på begäran av Naturskyddsföreningen och den av närboende bildade föreningen Strandskyddarna. För ett år sedan såg det alltså ut som att de som protesterade mot byggplanerna skulle få se sig besegrade. De överklagade dock även till sista instans; mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.

På tisdagen kom svaret: Domstolen upphäver kommunens beslut att anta detaljplanen för området. Det får alltså inte byggas några bostäder på Västra Ekudden.

Svårt bygga sjönära

Beskedet kom som en kalldusch för kommunens företrädare.

– Domen är prejudicerande och kommer antagligen att få konsekvenser för många kommuner som planerar för bostäder i sjönära lägen, säger samhällsbyggnadschef Thomas Johansson.

Kan det få konsekvenser även för andra planer i Mariestad?

– Ja, så som vi tolkar det blir det väldigt svårt att bygga i strandnära områden, till exempel sådana som vi planerar för i översiktsplanen. Katthavet är ett sånt område och det är fler som ligger inom 300 meter från stranden.

Sista instans

Johansson menar att mark- och miljööverdomstolen ”fäster väldigt liten vikt” vid kommunens planering av strategisk utveckling, vilket han anser är anmärkningsvärt.

– Vi har ju förankrat det här i den fördjupande översiktsplanen för Mariestad, gjort konsekvensbeskrivningar och följt den lagstiftning som finns, och ingen instans har haft någon erinran mot det under hela vägen.

Nu ska domen analyseras noga, men den går inte att överklaga. Därför kan kommunen inte gå vidare med sina byggplaner just här.

– Vi var väldigt nära byggstart och det har varit ett efterfrågat område. Vi har bara väntat på domen. Ärendet har legat ett år i Svea hovrätt. Men man förstår att det inte har varit alldeles lätt att fatta beslut eftersom domstolen inte var enig i sitt beslut.

En ledamot ville gå på kommunens linje.

Nu hoppas samhällsbyggnadschefen att man kan locka intressenterna att bygga på någon annan plats i Mariestad.

Glad över domslutet

Men om tongångarna är dystra bland kommunens företrädare i dag, är de desto muntrare på annat håll. Alf Saldin, ordförande i Mariestads naturskyddsförening, menar att domslutet var väntat och är mycket nöjd:

– Vi är naturligtvis glada över att domen inte ger kommunen rätt att bryta mot strandskyddet. Och vi behöver ha sådana här tätortsnära områden, med biologisk mångfald. Vi vill ha fåglar, djur och växter omkring oss.

Han påpekar också att han hellre ser en dialog med kommunen innan nya planer antas och påbörjas, så att man inte behöver ta det genom domstolar, med onödiga kostnader som följd.

– Det är bättre att de närboende får vara med i besluten i stället för att känna sig överkörda, säger Saldin.

Artikeltaggar

Mariestads kommunNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.