Kommunen får miljonstöd för ensamkommande

Nyheter
PUBLICERAD:
Mariestads kommun har fått cirka 2,8 miljoner kronor från Migrationsverket i tillfälligt stöd för ensamkommande asylsökande, enligt en sammanställning av Nyhetsbyrån Siren.

Sedan december 2017 har Migrationsverket, vid tre tillfällen, betalat ut totalt 785 miljoner kronor till landets kommuner i tillfälliga kommunstöd för ensamkommande asylsökande. Av dessa har 2,8 miljoner tilldelats Mariestad, vilket är det fjärde högsta beloppet till kommuner i Skaraborg.

Migrationsverket. (Arkivbild)
Foto: Charlotte Ferneman

Störst kommunstöd i Skaraborg, strax över fyra miljoner kronor, har Lidköping fått, följt av Skövde och Falköping.

Gullspång har tilldelats närmare 1,6 miljoner kronor och Töreboda dryga 640 000 kronor.

Stödet delas ut av Migrationsverket på uppdrag av regeringen som beslutar och fördelar stödet som syftar till att hjälpa kommunerna att låta ensamkommande bo kvar i kommunen. Den kommun som sammantaget fått mest i tillfälligt kommunstöd är Göteborg med 48 miljoner kronor.

– Migrationsverket verkställer utbetalningarna av de medel som regeringen har beslutat om. Någon kontroll av hur kommunerna använder pengarna görs inte av Migrationsverket, säger Mardin Baban, pressekreterare på myndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.