Hoppa till huvudinnehållet

Sådde ett frö hos åttorna

Publicerad:
Milad Safi tog plats i “tippsängen” som rehabassisten Mona Claesson manövrerade.
Milad Safi tog plats i “tippsängen” som rehabassisten Mona Claesson manövrerade. Foto: Tomas Höglund

Under tisdagen fick Centralskolans åttor en inblick i vård- och omsorgsyrket.

– Viktigt att så ett frö hos eleverna inför gymnasievalet, säger Ann-Christine Hermansson, enhetschef i Töreboda kommun.

Inom ramen för den nationella Vård- och omsorgscollegeveckan bjöd kommunen, Vård- och omsorgscollege vid Vadsbogymnasiet i Mariestad samt fackförbundet Kommunal in samtliga åttondeklassare till Björkängen under tisdagseftermiddagen.

Malin Eriksson, programrektor Vård- och omsorg Vadsbogymnasiet
Malin Eriksson, programrektor Vård- och omsorg Vadsbogymnasiet Foto: Tomas Höglund

Malin Eriksson, programansvarig och lärare på vård- och omsorgsprogrammet, konstaterar att gymnasieutbildningen har goda framtidsutsikter.

– Det är fantastiskt roligt att utbilda elever i ett yrke som leder till arbete. Genom samarbetet med arbetsgivare och fackförbund får eleverna bidrag till körkort samt garanterad feriepraktik, säger Malin Eriksson.

– Inför hösten hade vi 34 förstahandssökande till 24 platser. Även de fyra lärlingsplatserna är fyllda. Vi har gott om elever, men tar självklart gärna emot fler, tillägger Eriksson.

– Vård- och omsorgsprogrammet ger en bra grundutbildning och det finns stora möjligheter till jobb inom olika områden. Behovet av utbildad personal är jättestort de kommande åren, inflikar Anne-Christine Hermansson, som arbetar med framtida rekrytering i Töreboda kommun.

Sex stationer

Uppdelade i grupper fick eleverna gå runt på sex stationer för att få en presentation av olika verksamheter. Milad Safi tog chansen och testade “tippsängen” som rehabassistent Mona Claesson manövrerade.

– Tippen används för att patienter ska komma upp och belasta skelettet, förklarar Mona.

– Det stämmer; all tyngd hamnar ju på benen, konstaterar Milad efter testet.

Victor Berntsson och arbetsledaren Jan Fors berättade om allt som utegruppen Granparken utför. Eleverna fick bland annat testa cyklar som används inom LSS-verksamheten.
Victor Berntsson och arbetsledaren Jan Fors berättade om allt som utegruppen Granparken utför. Eleverna fick bland annat testa cyklar som används inom LSS-verksamheten. Foto: Tomas Höglund

Jan Fors är arbetsledare för utegruppen Granparken, där Victor Berntsson och Simon Jansson.

– Vi utför uppdrag åt tekniska. Klipper gräs, skottar snö och gör fint på badplatser i kommunen. Vi är ute i ur och skur och snöstorm, säger Victor leende.

Underskötserkan Alexandra Dahlman testade blodsockerhalten på Olle Johansson.
Underskötserkan Alexandra Dahlman testade blodsockerhalten på Olle Johansson. Foto: Tomas Höglund

Olle Johansson stack fram fingret för att kolla blodsockerhalten hos undersköterskan Alexandra Dahlman.

– Det blev godkänt resultat, konstaterar Olle som uppskattade dagen.

– Kul att få höra lite mer om hur det fungerar. Fast jag har inte funderat så mycket på gymnasievalet än.

Artikeltaggar

Anne-Christine HermanssonCentralskolanMalin ErikssonMariestadNyheterTöreboda kommun

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.