Hoppa till huvudinnehållet

Förnybar elproduktion i värmeverket

Publicerad:
Värmeverket i Töreboda är placerat inne på limträfabrikens område.
Värmeverket i Töreboda är placerat inne på limträfabrikens område. Foto: Birthe Wetter

Vänerenergi AB investerar drygt 1,8 miljoner kronor på förnybar elproduktion i värmeverket i Töreboda.

– Det här är en god investering för miljön, säger fjärrvärmechef Kjell-Åke Wallström.

Värmeverket i Töreboda är placerat inne på limträfabrikens område, där kutterspånet från tillverkningen transporteras direkt in till värmeverket.

Värmeverket består förutom av pannan där kutterspån eldas även av en flispanna som eldas med skogsflis samt en biooljepanna som kan startas upp snabbt om någon av fastbränslepannorna faller ur.

Under våren 2019 kommer värmeverket att kompletteras med en ORC-turbin. Tekniken bygger på Organic Rankine Cycle (ORC), vilket möjliggör att lågtempererade värmeflöden, i detta fall 105-gradigt hetvatten, kan användas för att utvinna elektricitet.

– En av de stora fördelarna med att kunna producera el samtidigt som man producerar värme är att elen produceras då behovet är som störst, framför allt under vintermånaderna. Med den här investeringen producerar vi el av hetvatten som vi redan har, säger Kjell-Åke Wallström.

På årsbasis kommer cirka 210 megawattimmar el att produceras vid anläggningen. Samtidigt görs stora utsläppsbesparingar av koldioxid.

ORC-turbinen levereras av Norrköpingsföretaget Againity och målsättningen är att den ska kunna installeras under första kvartalet 2019. Investeringen på cirka 1,8 miljoner beräknas vara återbetald inom elva år.

– Allt arbete kommer att ske inne i anläggningen, så det är inget som kommer märkas utåt.

Fjärrvärmeleveransen från anläggningen, som är till 100 procent förnybar, uppgår till cirka 28 000 megawattimmar per år, vilket motsvarar årsförbrukningen av värme och varmvatten i cirka 1 400 normalstora villor.

Artikeltaggar

Kjell-Åke WallströmNyheterTörebodaVänerenergi

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.