Revisionen slår som en tsunami mot kommunen

Publicerad:

Revisionsföretaget KPMG har av kommunrevisionen fått uppdraget att granska kopplingen mellan kommunstyrelsen och Hova utveckling AB (som kommunen har aktier i).

Kritiken är, minst sagt, svidande gentemot de ansvariga. Kommunens ekonomistyrning har varit under all kritik, heter det i rapporten.

Gullspångs kommun beställde utredningar av Hova utveckling AB, ett förfarande som nu får stark kritik av revisionen.
Gullspångs kommun beställde utredningar av Hova utveckling AB, ett förfarande som nu får stark kritik av revisionen. Foto: Owe E Hermansson

MT har pratat med personer i Gullspångs kommun som har insyn i detta delikata ärende och bakgrunden är att det redan 2016 pratades om att slå samman de två ideella företagsföreningarna i Gullspång och Hova och bilda ett gemensamt näringslivsbolag.

Men majoriteten av Hovaföretagarna sade nej och så beslutade kommunen att köpa idén med enbart ett näringslivsbolag för Hovaföretagens bästa. 2017 tecknade kommunen aktier för 30 000 kronor i bolaget och fick en minoritetspost samt styrelserepresentation (två ledamöter).

Till saken hör att det i kommunen finns en näringslivsansvarig, Anton Holgersson. Men han får av outgrundlig anledning inte vara med på mötena som kommunen (läs politikerna) har med Hova utveckling AB. Inte heller kommunchefen Elisabeth Olsson eller andra tjänstemän är adjungerade till mötena.

En genväg

Det kan tyckas märkligt att kommunen sponsrar ett utvecklingsbolag för näringslivet, när man har en egen anställd med ansvar för just dessa frågor. “Det har blivit ett småhemligt forum där företagen i Hova kan föra fram sina synpunkter till politikerna oemotsagda, en genväg in i politiken“, uttrycker en person med insyn.

Utredningen som kraschade

En annan person, som vill vara anonym på grund av rädsla för repressalier, säger att kommunen lagt ut ett par uppdrag “som ett sätt att smygfinansiera bolaget”. Personen tillägger: “De utredningar som bolaget gjort håller inte ens högstadienivå - det har varit som att kasta pengar i sjön”.

Skoningslös

Revisionen som ansedda KPMG sammanfattat på 15 sidor ger stöd för den hårda interna kritiken som anonymt har kommit till MT:s kännedom. Sammantaget kan man säga att revisionskritiken har kraften av en tsunami; den är skoningslös mot kommunens brist på ekonomistyrning.

KPMG bedömer att “kommunens ägarroll inte är tydliggjord samt att det saknas system och rutiner som säkerställer att intentionerna med bolaget, ur kommunens perspektiv, uppfylls”.

Kritiseras för bristande intern kontroll

I morgon kommer MT att granska kommunen och utvecklingsbolagets turer vad gäller tillblivelsen av hotellet, men redan här kan avslöjas att revisorerna bedömer att hyresavtalet mellan kommunen och Hova utveckling AB “inte är förenligt med gällande skatteregler”.

Två aktieköp

Mellan maj 2017 och augusti 2018 har kommunstyrelsen avhandlat sju ärenden gällande bolaget. I övrigt har någon rapportering beträffande händelser i bolaget inte gjorts och kommunstyrelsen har därmed inte haft den typen av fortlöpande uppsikt över verksamheten som stadgas i kommunstyrelsens reglemente, heter det i revisionsrapporten.

I juli 2017 betalade kommunen 30 000 kronor i aktiekapital i Hova utveckling AB. I juni 2018 fanns enligt uppgift 68 ägare (företag och privatpersoner) i bolaget, varför kommunens ägardel, efter nyemission, uppgick till 4,5 procent.

Den 13 juni i år beslutade kommunstyrelsen att delta i ytterligare en nyemission och köpte aktier för ytterligare 50 000 kronor. Kommunens ägardel är därmed tio procent i utvecklingsbolaget. KPMG har efterfrågat bolagets aktiebok, som är offentlig, men revisorerna har inte lyckats ta del av den.

Revisionen slår hårt ner på att granskningen visat att kommunen inte har något aktieägaravtal/samverkansavtal/konsortieavtal eller motsvarande som tydliggör hur man praktiskt organiserar samägandet och gemensamt styr Hova utveckling AB.

“Synd att det blev så här”"Vi drog en nitlott“

Artikeltaggar

Gullspångs kommunHova utveckling ABNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare