Nu rullar bilarna på nya E20

Trafik
PUBLICERAD:
Oppositionsrådet Björn Thodenius (M), Marita Karlsson, Trafikverket och kommunalrådet Carina Gullberg (S)
Foto: Owe E Hermansson
Nu är samtliga etapper öppna på nya E20 förbi Hova, från Fagerlid till Bahult.
– Det känns nästa overkligt att vi kan börja använda vägen nu, vi har hållit på så länge, sa Marita Karlsson, Trafikverket som bevittnade öppningen från parkett, från 200-bron över E20.

Trafiken har släppts på i etapper under veckan, i måndags från Fagerlid till Industrivägen i Hova. Under tisdagen var det så dags att öppna upp från Trafikplatsen i Hova, över ny bro vid Hovaån, och fram till Hederna. Det betydde att även de nya ramperna i trafikplatsen mellan E20 och väg 200 började trafikeras.

Nya E20 i höjd med Hova öppnades i sin helhet under tisdagen.
Foto: Owe E Hermansson

Även ny väg 3063 till Gårdsjö släpptes på och porten under E20 vid Hederna kunde trafikeras.

– Äntligen, sa Carina Gullberg som knappt kunde minnas när en utbyggnaden av E20 var på tapeten första gången.

– Men det är länge sedan.

– Ja, det här har vi vänta på länge, och första delen av utbyggnaden av E20 genom Skaraborg, sa oppositionsrådet Björn Thodenius.

Marita Karlsson berättade att det var mycket praktiskt att lösa vid öppnandet av vägen, cirka 20 man var utplacerade, vägen skulle öppnas upp prick klockan 14. Mycket skulle falla på plats varför vägen var avstängd i cirka fem minuter. De första bilarna kom sedan via eskort av Skanska.

Något särskilt att tänka på nu de här första dagarna?

– Det är viktigt att trafikanter från Hova till Gårdsjö börjar använda ny väg 3063. Alltså den gamla E20 från Hova och en nybyggd del genom skogen från Hederna till Berget, om någon av gammal vana kör E20 för att svänga av på gamla Gårdsjövägen kommer korsningen att vara öppen för högersväng ytterligare några dagar, säger Marita Karlsson.

Nya E20 i höjd med Hova öppnades i sin helhet under tisdagen.
Foto: Owe E Hermansson