Grävmaskin sjönk i vattnet

Brott & blåljus
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Grävmaskinen, som stod på en pråm, hamnade i vattnet på sex meters djup.
Foto: Charlotte Ferneman
En grävmaskin sjönk på onsdagsmorgonen till botten efter en olyckshändelse i norra hamnen i Mariestad. Den fick sedan bärgas från sitt läge på sex meters djup.

Ingen skadades vid olyckan, men en person tvingades hoppa i det kalla vattnet och simma i land.

Larmet om olyckan kom strax efter 07.30 på onsdagsmorgonen. Grävmaskinen, som var fastkedjad vid en ponton, hade forslats från muddring i Björsätersviken.

Under natten var den förtöjd vid piren och på morgonen skulle grävmaskinen plockas upp på land.

Men det var då något gick något fel.

Kantrade

– Pontonen, som delvis var fylld med vatten kantrade när några av våra gubbar med hjälp av grävmaskin skulle “skopa” sig över till andra sidan. Det var helt enkelt ett mänskligt misstag, säger en av de anställda vid företaget som äger maskinen.

Och fortsätter:

– Som tur var blev ingen skadad. Han som satt i grävmaskinen kunde slänga sig i vattnet och simma i land. Han var blöt och nedkyld, men oskadad.

Räddningstjänsten fick försöka förhindra utsläpp från grävmaskinen.

– Vi fick säkra upp för att skydda området från läckage av eventuell hydraulolja och diesel, säger Ulf Seglert, inre befäl vid räddningstjänsten i Östra Skaraborg.

– Grävmaskinen var fylld med cirka 500 liter diesel och hydraulolja och det låg en oljefilm på vattnet. Vi inriktade insatsen på att lägga ut läns för att försöka ringa in utsläppet och få det att stanna vid maskinen.

Grävarbete

Grävmaskinen hade ingen koppling till det arbete som Mariestads kommun gör i hamnen. Som bekant har det under en tid pågått arbetet med att förstärka hamnpiren i östra hamnen med fyllnadsmassor.

Vid 08.30 fanns dykare på platsen för att delta i arbetet. Även en kranbil ska kallas in för att bistå i bärgningsarbetet av grävmaskinen.

– Sikten här nere i vattnet är ungefär två decimeter. Dessutom gäller det att vara försiktig eftersom man lätt kan bli klämd under grejorna, säger dykaren Jonas Lindborg vid Mariestads Sjöservice.

Även polis var på plats för att höra vittnen på plats om arbetsplatsolyckan som även rubriceras som ett miljöbrott. Bärningsarbetet var omfattande. Två kranbilar och en grävmaskin var till slut på plats för att lösa uppgiften.

– Det har lyckligtvis varit väldigt lite utsläpp och räddningstjänsten har lagt ut tre länsar i vattnet, säger miljöinspektör Robert Skog.

På torsdagsmorgonen var pontonen och grävmaskinen fortfarande inte bärgade.

Räddningstjänsten var på plats för att förhindra att eventuella utsläpp.
Foto: Charlotte Ferneman

Texten uppdateras.