Efter ägarbytet: Satsning på jord och skog

Nyheter
PUBLICERAD:
Den första juni skedde ett ägarskifte på Svensk fastighetsförmedling i Mariestad, och med det en satsning mot jord- och skogsfastigheter.

Under fredagen var det nyinvigning av Svensk fastighetsförmedlings bobutik på Österlånggatan i Mariestad. Den officiella invigningen föregås av nya ägare. Ut stiger Peter Nyberg och in kliver Roger Axelsson, tidigare Södra skogsägarna, och Jenny Arnlind, som sedan tidigare driver Svensk fastighetsförmedling i Tibro, Karlsborg och Tidaholm.

De nya ägarna Jenny Arnlind och Roger Axelsson under invigningen.
Foto: Markus Jacobsson

Satsar på skog och jord

I och med den nya delägaren Roger Axelsson, med bakgrund i skogsbruket, kommer Svensk fastighetsförmedling i Mariestad att rikta blickarna mot jord- och skogsbruksfastigheter. Under sin tid på Södra skogsägarna kunde Axelsson skönja en efterfrågan på förmedlartjänster för dessa typer av fastigheter.

– Många gånger blir det överlåtelse inom familjen, men ibland blir det försäljning; det är inte alltid det finns ork, tid, lust eller ekonomiska förutsättningar att ta över, säger han.

– Jag ser ett uppdämt behov av någon typ av generationsskifte på gårdarna, om det blir försäljning eller inom familjerna återstår att se.

I dagsläget sker det dock inte särskilt många försäljningar av skogsbruksfastigheter. Förklaringen ligger, enligt Axelsson, i de senaste årens prisuppgångar på skog.

– Det har varit prisrekord efter prisrekord. Någon gång kommer trenden att brytas och då kommer det att bli mer försäljning på den öppna marknaden.

Siktar på Töreboda

Satsningen stannar inte på jord och skog, siktet är inställt på ännu en etablering.

– Vi har en ambition att utöka verksamheten med en butik i Töreboda. Det finns en jättefin marknad där, säger Jenny Arnlind.

Fastighetsmarknaden är för nuvarande överlag avvaktande, enligt Arnlind, vilket förklaras av den utdragna regeringsprocessen.

– Vi har inte märkt av amorteringskrav eller prisras - det märker man främst av i storstäderna. Här är priserna ungefär densamma.

– Men det är överlag lite avvaktande i och med att vi inte har en regering. Vi får många frågor som: “Vad kommer att hända med räntorna?” och “Hur är det med rot- och rutavdrag?”. Osäkerhet är alltid dåligt, men bara vi får besked om vad som gäller kommer det ta fart igen.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.