Sju års fängelse för mordförsök och hot

Brott & blåljus
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Rörbomberna, som låg i det vadderade brevet skickat till firman i London, kunde döda.
Foto: Foto: Polisen
En Gullspångsbon har dömts till sju års fängelse för att skickat brev, innehållande vitt pulver, med dödshot till svenska statsråd, samt flera andra politiker. Han döms också för ett mordförsök i London, då han skickade en brevbomb till ett företag.

Mannen greps av Säpo på Arlanda i maj då han kom med ett plan från Thailand. Under resan eskorterades han av thailändsk polis. Den misstänkte häktades och har sedan dess fått genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Undersökning visade att Gullspångsbon inte hade någon allvarlig psykisk störning när han begick gärningarna.

Skyldig

Han döms för sammanlagt 20 fall av olaga hot, varav tio avser skriftliga dödshot förstärkt med pulver, nio avser endast pulver och ett avser endast skriftligt dödshot. Noterbart är att han frikänns från grovt olaga hot i sex fall.

I de fall som han inte fälls för handlar det om att åklagarna inte har lyckats bevisa att hotbreven har kommit till adressaternas kännedom – eller att adressaten har uppfattat att hotet varit allvarligt menat.

Pulvret i breven – som inledningsvis framstått som giftigt och explosivt – analyserades och visade sig inte vara farligt. Enligt åklagaren var syftet att sätta skräck i mottagarna.

– Hoten mot förtroendevalda är särskilt allvarliga eftersom det är hot som riktas mot demokratin, säger kammaråklagaren Eva Wintzell.

Brevbomb

Gullspångsbon döms även för mordförsök på fyra personer.

Mordförsöket handlade om en brevbomb som skickades till ett företag i London som han påstås ha känt sig besviken på.

Det vadderade kuvertet öppnades inte på det avsedda sättet, därför utlöstes aldrig bomben.
Foto: Foto: Polisen

Eftersom det vadderade kuvertet inte öppnades på det avsedda sättet så utlöstes aldrig bomben. Men hade kuvertet öppnats som det var tänkt hade flera personer som befann sig i närheten dött eller blivit svårt skadade. Det har bombexperter i England och Sverige konstaterat.

Gullspångsbon har förnekat all inblandning i brevbomben.

Han anser sig vara oskyldig och har uttryckt förfäran över anklagelserna. Han menar att polisen har försökt sätta dit honom med alla medel, därför har han valt att tiga. Han har inte svarat på några frågor under utredningen eller vid tingsrätten.

Bevisning

Tingsrätten menar att det finns tillräcklig bevisning – dna och fynd vid husrannsakan – för att fälla honom för mordförsök. Enligt tingsrättens bedömning är det ställt utom rimligt tvivel att det är Gullspångsbon som har tillverkat en bomb i hemmet och förpackat den i ett vadderat kuvert, samt sedan skickat den till företaget.

Tingsrätten anser att den dömde ska bli kvar i häkte i avvaktan på att domen vinner laga kraft.

Gullspångsbon ska betala skadestånd till flera kända personer exempelvis: Peter Hultkvist, Morgan Johansson (10 000 kronor var) och Jonas Gardell (15 000 kronor).

De två personer som var på plats när brevbomben öppnades i London berättigas till 100 000 kronor var i skadestånd.

Ett av de hotfulla breven som skickades, bland annat till statsministern Stefan Löfven.
Foto: Foto: Polisen