• idag
  7 aug
  26°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  28°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Matades med information inför gymnasievalet

Skola & utbildning
PUBLICERAD:
Inför gymnasievalet passade många elever på att skaffa sig kunskap om de olika programmet som erbjuds. På Vadsbogymnasiets industriprogram fanns även några lokala teknikföretag på plats.
Foto: Tomas Höglund
Niondeklassare från när och fjärran sög till sig information när Vadsbogymnasiet och Vänergymnasiet höll öppet hus.- Jag mekar en del hemma så det lutar åt att fordonsprogrammet, säger Julius Höijer från Gullspång.

För ungdomar födda 2003 närmar sig var valet till gymnasiet med stormsteg. I första steget ska ansökan vara inne före den 1 februari. I mitten av april ges ett preliminär antagningsbesked och därefter väntar en omvalsperiod.

För att få lite mer kött på benen inför stundande val stod dörrarna till Vadsbogymnasiet och Vänergymnasiet öppna under lördagen. I skolorna stod lärare och elever redo att bistå med information och tala sig varma för just sina utbildningar.

Alexandra Lindahl tog studenten 2012 från fordonsprogrammet på Vänergymnasiet. I dag arbetar hon som lastbilschaufför på ett lokalt åkeri.
Foto: Tomas Höglund

På Vänergymnasiet fanns även några tidigare elever på plats. Alexandra Lindahl, som tog studenten från fordonsprogrammet 2012, arbetar idag som lastbilschaufför på Daniel Lundbergs åkeri i Älgarås.

– Jag kör mestadels mot Mälardalen och ligger ute ett par, tre nätter i veckan, säger 25-åriga Alexandra som inte ångrar sitt yrkesval.

– Utbildningen på Vänergymnasiet var kanon; första året lär man sig en bred grund, sedan väljer man inriktning inför andra året. Jag var ensam tjej i klassen, men det här är en utbildning som passar både killar och tjejer, tycker Alexandra.

Stefan Persson, lärare tillika ägare av Vänergymnasiet, konstaterar att intresset för fordons- respektive restaurangprogram, är stort bland blivande gymnasister.

– Båda programmen ger goda förutsättningar att gå direkt ut på arbetsmarknaden. Många var våra elever kontrakteras av företag redan innan de tagit studenten, säger Stefan Persson.

Tobias Johansson Hjelmström går andra året på fordonsprogrammet och drömmer om en framtid bakom lastbilsratten.

– Långkörningar utanför Sverige vore inte fel, jag vill gärna se mig om. Åkeribranschen skriker efter folk så förhoppningsvis får man jobb efter studenten, säger Tobias.

Emma Ringblom och Julius Höijer, niondeklassare på Gullstensskolan i Gullspång, funderar på valet inför gymnasiet.
Foto: Tomas Höglund

Julius Höijer, niondeklassare på Gullstensskolan i Gullspång, klurar på att söka fordon.

– Det verkar spännande och jag är intresserad av att meka, säger Julius.

Klasskompisen Emma Ringblom vill helst jobba med djur.

– I veckan tipsade studievägledaren om Forshagaakademin och en utbildning med inriktning mot hundar. Det låter helt klart lockande, säger Emma.

Ebba Lennartsson och Johanna Karlsson på Vänergymnasiets restaurangprogram serverade en smakfull kycklingsoppa till Hans och Britt-Marie Rundström från Götene.
Foto: Tomas Höglund

Goda jobbchanser

Embla Ågren går andra året på Vadsbogymnasiets industriprogram med inriktning CNC. Under öppet hus visade Embla och klasskompisarna upp utbildningen.

– Det är otroligt bra möjligheter till jobb, jag har redan haft förfrågningar från flera företag. Vill man läsa vidare går det att välja till svenska och engelska för att få full högskolebehörighet, berättar Embla.

Lärarna Mikael Johansson och Leif Blom ser öppet hus som en gyllene chans för niorna att få en överblick av alla utbildningar som finns att välja på.

– Dels är det bra att väcka intresse för programmen, dels får eleverna en en inblick i hur det ser ut på skolan.

Jamila Rachid, Sophea Khorn, Adrian Ymeri och Ellen Westlund läser vård- och omsorgsprogrammet på Vadsbogymnasiet.
Foto: Tomas Höglund

Ellen Westlund och Jamila Rachid går första året på lärlingsprogrammet vård- och omsorg.

– Det är super. Vi har teori på skolan två dagar och praktik tre dagar i veckan, förklarar Ellen.

Hampus Levin och Filip Thorold, förstaårselever på byggprogrammet, trivs också förträffligt med sina studier.

– Det är suveränt, vi lär oss massor och bygger vänskap för livet.

Hampus Levin, Filip Wiikman, Filip Thorold och Haris Cavka utbildar sig till byggare på Vadsbogymnasiet.
Foto: Tomas Höglund
Fem tips inför gymnasievalet

Se till att skaffa dig så mycket information som möjligt. Prata med din studievägledare och besök olika skolor när de anordnar öppet hus. På så sätt blir det enklare att göra ett välgrundat val.

Kolla in Utbildning Skaraborgs programkatalog. Den kan du använda för att slå upp och läsa mer om vilka program och inriktningar som finns på olika skolor i Skaraborg.

Genom att gå på öppet hus har du chans att få en uppfattning och känsla för skolan. Öppet hus är en vanlig skoldag, förlagd på en helg eller kväll, där du får en inblick i undervisningen och möjlighet att prata med både elever och lärare.

Det kan vara bra att provåka skolvägen. Tänk på att du ska åka denna sträcka fem dagar i veckan. För dig som vill kunna planera in träning eller andra aktiviteter efter skolan kan det vara bra att ha en uppfattning om hur lång tid det tar.

För vilket program du än väljer kan du lägga till ämnen som gör att du får grundläggande behörighet att söka till högskolan. Det kan vara bra att komma ihåg när du gör ditt val.

Källa: Utbildning Skaraborg

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.