Riksdagen ändrar radio- och tv-avgift

Inrikes/utrikes
PUBLICERAD:
Allt fler ser på tv-program via internet, det är en av anledningarna till förändringen av radio- och tv-avgiften.
Foto: Markus Dahlberg / TT
Det kommer att bli billigare för ensamhushåll att betala tv- och radioavgiften. På onsdagen beslutade riksdagen att regler för radio- och tv-avgiften ska ändras.

Från och med den 1 januari 2019 ersätts den nuvarande betalningsmodellen. Radio- och tv-avgiften kommer att bli en public service-avgift.

Istället för att alla hushåll betalar en fast avgift, oavsett antal vuxna, kommer alla personer över 18 med en inkomst betala en avgift via skatten.

Den nuvarande avgiften ligger på 2400 kronor per år.

Den nya avgiften kommer att ligga på en procent av den beskattningsbara inkomsten – med en maxavgift på cirka 1300 kronor per person och år.

Detta innebär att det blir billigare för bland annat ensamhushåll.

De vuxna som saknar beskattningsbar förvärvsinkomst och till exempel de som har studie- eller försörjningsstöd som enda inkomst, kommer inte att betala en avgift.

Personer som bor utomlands och som betalar skatt i Sverige kommer också att beskattas med den nya avgiften. Detta på grund av att stora delar av public services material finns tillgängligt på internet i de flesta delarna av världen.

Avgiften kommer att tas in av Skatteverket och medlen kommer att hamna i ett särskilt public service-konto i Riksgäldskontoret. Pengarna kommer precis som tidigare att förvaltas i ett slutet system som inte är inblandat i övrig statsbudgeten.

Avgiftens storlek (år 2019)

Avgiften blir maximalt drygt 1 300 kr per person och år.

Personer med en lägre inkomst än cirka 13 600 kr/månad betalar en reducerad avgift.

Personer utan förvärvsinkomst, till exempel studerande med enbart studiemedel, betalar ingen avgift.

Juridiska personer, till exempel företag, behöver inte betala avgift, (vilket görs i dag).

Läs mer om den nya avgiften på www.regeringen.se.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.