Swahnström tolkar Ferlin

Musik
PUBLICERAD:
Simon Swahnström och Visans vänner tolkar Nils Ferlin på Mariestads teater i helgen.
Foto: Charlotte Ferneman
På lördag bjuder Visans vänner in till Ferlinafton på Mariestads teater. Simon Swahnström gästar och bjuder på egna tolkningar av poetens texter.

Vad har du för relation till Nils Ferlin?

– Han är från Filipstad från början och visste inte om han skulle bo i storstaden eller ute på landet. Han kommer från det lilla och kunde inte riktigt släppa det, så där har vi verkligen ett band.

– Han är också ganska grubblig av sig. Och väldigt rädd för döden, det är jag också i stunder, vem är inte det? Ibland kan texterna vara väldigt mörka, men det blir ändå fint och hanterbart eftersom att det är så vackert beskrivet.

Har du sjungit Ferlin tidigare?

– Nej, det är första gången. Det var Håkan Hultin i Visans vänner som fick idén. Jag har fokuserat på min platta det senaste året, men det här kom bra i tiden. Det blir ett sätt att ladda om genom att göra någonting helt annat.

Har du gjort egna tolkningar?

– Ferlin är en av våra mest tonsatta poeter och jag vill såklart prova att göra de till mina egna. Många tidigare tolkningar går i moll och är väldigt deppiga, men jag vill att publiken själva ska få känna efter, istället för att jag ska skriva dem på näsan.

Vilka står på scenen på lördag?

– Visans vänner spelar första halvan och jag den andra, tillsammans med Markus Frykén på banjo och gitarrer.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.