Hoppa till huvudinnehållet

Lottade fram ordförande

Publicerad:
Hans-Göran Larsson (RV) får ett dokument av kommunchef Elisabet Olsson på vilket det framkommer vem som blir fullmäktges nya ordförande.
Hans-Göran Larsson (RV) får ett dokument av kommunchef Elisabet Olsson på vilket det framkommer vem som blir fullmäktges nya ordförande. Foto: Owe E Hermansson

Det blev slumpen som avgjorde vem som ska vara ordförande i kommunfullmäktige 2018-2022.

– En röstsedeln var märkt och då blir den ogiltig därför ska vi nu ha ett val, och jag har förberett två sedlar, sa ålderspresident Hans-Göran Larsson (RV).

Kvällens dagordning innehöll hela 63 punkter, varav 19-63 var olika val. Ett långt fullmäktige väntade, men så blev det inte. Kommunalrådet Carina Gullberg (S) hade ett förslag som anammades av alla.

– När vi hade valberedning idag var inget var klart, därför kunde vi heller inte komma med ett förslag. Senare har vi haft ett medlemsmöte där vi bestämde att ingå en valteknisk samverkan med Centern och Rätt väg, Mitt förslag är därför att vi utser fullmäktiges presidium och väntar med övriga val, sa Gullberg.

Ingen hade något att erinra, förslaget stöddes av oppositionsrådet Björn Thodenius (M).

– Vi skjuter på valet till den 10 december, sa Hans-Göran Larsson.

Därmed sköts också frågan vem som blir kommunalråd en dryg vecka framåt.

S+C+RV= sant

Kvällen överraskning var den nämnda samverkan. Någon minut innan fullmäktiges sammanträde skrev Carina Gullberg, Bo Hagström (C) och Hans-Göran Larsson på ett dokument.

Dokument om samverkan mellan partierna, underskrivet av Carina Gullberg (S), Bo Hagström (C) och Hans-Göran Larsson (RV.
Dokument om samverkan mellan partierna, underskrivet av Carina Gullberg (S), Bo Hagström (C) och Hans-Göran Larsson (RV. Foto: Owe E Hermansson

Strax efter, då som ordförande, läste Hans-Göran Larsson:

– “Mellan Center, Socialdemokraterna och Rätt väg görs en politisk samverkan för att driva en positiv och ansvarsfull politik”.

En konstellation som MT berättade om igår och som innebär att Carina Gullberg kommer att få fortsatt förtroende som kommunstyrelsens ordförande.

A-C vann

Vid förra kommunfullmäktige kunde inte ordförande utses. En röstsedel var ogiltig och valet slutade oavgjort mellan Maria Gustafsson (M) och Ann-Christine Erlandsson (S).

– Vi har ett jämviktsläge och får genomföra lottdragning, sa Hans-Göran Larsson.

När det praktiska var avklarat kallades kommunchef, Elisabeth Olsson, fram för att dra ett kuvert i lådan; detta överräcktes till ålderspresidenten.

– Det står “Ann-Christine Erlandsson”, läste Hans-Göran Larsson.

Till 1:e vice ordförande valdes Maria Gustafsson (M).

1:e vice ordförande Maria Gustafsson (M), ordförande Ann-Christine Erlandsson (S) och sekreterare Britt-Marie Nilsson.
1:e vice ordförande Maria Gustafsson (M), ordförande Ann-Christine Erlandsson (S) och sekreterare Britt-Marie Nilsson. Foto: Owe E Hermansson

“Förbjud tiggeri”

Kvällen bjöd även på en begäran om att bli entledigad, Stefan Skärlund (Fi) avsade sig uppdraget som ledamot i fullmäktige.

Två SD-motioner lades till behandling, “Motion om att införa förbud mot offentligt tiggeri” och “Motion om att införa rutin vid slutet val”.

MT ber att få återkomma med övriga frågor.

Artikeltaggar

Björn ThodeniusBo HagströmCarina GullbergHans-Göran LarssonHovaNyheterPolitikStefan Skärlund

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.