Luitgard Löw berättade om museernas framtid

Läsarnas
PUBLICERAD:
Inga Friberg- Karlsson, ordförande Vadsbo hembygds- och fornminnesförening och Luitgard Löw, museichef Västergötlands museum.
Foto: Lillwy Falk

Vadsbo hembygds- och fornminnesförening har hållit ett välbesökt höstmöte i köksflygeln på residenset Marieholm.

Ordföranden Inga Friberg Karlsson inledde mötet med att redogöra för föreningens verksamhet under året och kommande planer inför år 2019. Därefter presenterades kvällen gäst, Luitgard Löw, chef för Västergötlands museum. Hon har en gedigen forskarbakgrund och erfarenhet av internationellt museiarbete.

Västergötlands museum har en av landets största föremålssamlingar med över 300 000 kulturhistoriska föremål och uppskattningsvis närmare en miljon arkeologiska fynd. Tyngdpunkten ligger dels på det arkeologiska materialet, dels på föremål från medeltid samt bondesamhället under 1700- och 1800-talen. Kata Gård och Fornbyn är exempel på detta.

Samlingarna har anknytning till Västergötland, och har insamlats och bevarats för att gestalta, uttrycka och berätta om livet i våra bygder. Museet innehåller även ett ansenligt arkiv med samlingar av dokument, fotografier och ljud-/filminspelningar.

Luitgard Löw betonade vikten av att även aktivt samla in berättelser omkring föremålen och att beskriva olika sociala miljöer. Här är hembygdsföreningarna viktiga samarbetspartners. Hon ser också möjlighet att öka barnens intresse genom studiematerial till lärarna och möjligheten att söka föremål ur samlingarna på Digitaltmuseum.

Den intresserade publiken ställde många frågor om museernas och kulturarvets framtid. Strategin är klar: Att väcka nyfikenhet, skapa intresse och mana till eftertanke. Uppdraget är att bevara, vårda och levandegöra vårt kulturarv för nutida och kommande generationer. ”Se din historia!”

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.