Pistolen som användes vid busskjutningen

Publicerad:
Vapnet: En halvautomatisk tårgaspistol kaliber 9 mm, tillverkad i Tyskland. Fabrikat Walther, modell P99. Foto: Foto: Polisen

Så här ser vapnet ut som användes vid den uppmärksammade busskjutningen i Tidan. Mannen som har åtalats för skjutningen medger händelsen, men förnekar brott.

Under måndagen kom åtalet mot en Tidanbo i 35-årsåldern. Han åtalats som misstänkt för olaga hot och vapenbrott (det saknades tillstånd för pistolen).

Händelsen utspelade sig den 26 augusti på länsväg 3015 i Tidan.

Tre målsägande i bussen - bland annat SD-politikern Sara-Lena Bjälkö - yrkar på vardera 7 000 kronor i skadestånd.

Busskjutningen erkänd

Berusad

Den åtalade har erkänt att han, rejält berusad, sköt flera skott i luften med en halvautomatisk tårgaspistol 9 mm när personbilen passerade bussen. Passagerarna i bussen såg mynningsflammorna av lösskotten och blev livrädda. Tre patroner hittades på platsen och efter förhör visade mannen var pistolen hade gömts undan i en lada.

– Jag vet inte vem som kom på idén när vi satt hemma hos mig, men vi åkte i alla fall ut i skogen och skulle skjuta lite. Vi kunde ju inte skjuta hemma eftersom jag har grannar.

Passagerare

– Vi åkte ut och jag satt på passagerarsidan fram. Själv minns jag inte om XX körde eftersom jag var rätt full. Jag vill inte säga exakt, men jag vet att det var en buss som vi passerade och då sträckte jag ut pistolen och sköt tre skott, förklarar den åtalade.

– Jag hade ju ingen aning om att det skulle bli så allvarligt. Jag visste ju inte vilka som satt i bussen, eller att de skulle känna sig hotade.

– Jag har absolut inte menat att vara hotfull mot någon, det var en idiotisk fyllegrej, hävdar han.

Artikeltaggar

Brott & blåljusNyheterOlaga hotTidan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare