Roof down satsar utanför Sverige

Musik
PUBLICERAD:
Torbjörn Hermansen, Johan Sjöberg, Mats Stille och Staffan Westelius utgör bandet Roof down som snart släpper sitt fjärde album.
Foto: Privat
I vår släpper Mariestadsbördige Staffan Westelius och hans band Roof down sitt fjärde album.
– Vi har spelat runt om i Sverige i några varv, nu vill vi försöka ta oss utanför landets gränser med den här skivan, säger Staffan.

Den 19 mars släpps albumet “Lost” med rockgruppen Roof down. Det är det första albumet som lanseras genom deras nya, internationella skivbolag med bas i USA.

– Vi blev kontaktade av dem i samband med att vi släppte låten “Rewind” för ett halvår sedan. De hörde den, kontaktade oss och sa att det lät spännande. De har gjort en marknadsföringsplan för oss och kommer gå ut brett från och med årsskiftet, säger trummisen Staffan Westelius.

Framför allt ska satsningen ske i Europa, men Staffan beskriver att den nya, digitala marknaden möjliggör en bred publik.

– Man behöver inte rikta sig till en lokal marknad längre. Man kan hitta fans på olika ställen i världen, de behöver inte vara samlade på ett ställe.

Trummat sedan sex års ålder

Staffan är uppvuxen i Mariestad men bor sedan många år tillbaka i Stockholm. Kärleken till trummorna har funnits sedan sex års ålder.

– Vi var hemma hos några och jag tyckte att deras trumset var så vackert. Jag blev hooked direkt. Jag förstår inte hur mina föräldrar uthärdade men är glad att de gjorde det.

För åtta år sedan drog han igång Roof down som i dag består av basisten Torbjörn Hermansen, gitarristen Mats Stille och sångaren Johan Sjöberg. Stilen beskriver de som “modern rock med inspiration från grunge”.

– Vi vill egentligen bara göra bra låtar, men många vill etikettera oss åt grunge-hållet

Enligt Spotify är deras lyssnare i dag spridda över Europa, men flest finns i Holland och Tyskland. Den nya skivan består av tio låtar och Staffan beskriver den som “en allegori över vår tid och över oss”.

– Vi har utgått från oss själva helt och hållet. Vi tänker inte så mycket på vad folk kommer tycka, då hade vi varit mer mainstream, kanske spelat i ett coverband.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.