Fyra “ädelstenar” i Gamla stan

Nyheter
PUBLICERAD:
Gården där Mariestads borgarbrandkår huserade var promenadens första stopp. En åttakantig kalksten väcker frågor.
Foto: Jennie Hilli Sjöqvist
Drygt 40 personer slöt upp när Elisabeth Göthberg höll en guidad vandring genom välbevarade Gamla stan.
– Man märker att de som köper fastigheter i stadskärnan är medvetna om vad de har i sina händer, säger Göthberg.

Elisabeth Göthberg startade lördagens vandring med att påminna deltagarna om att Mariestad har den sjunde bäst bevarade stadskärnan i Sverige.

– Vi kommer att gå till fyra gårdar man inte brukar komma in på. Det är privata gårdar som kan hjälpa oss att minnas en annan tid och verksamheter som nu är fjärran, introducerade hon.

Första stoppet blev den innergård där Mariestads borgarbrandkår hade sitt fäste fram till den andra stadsbranden, år 1895. En åttakantig, urholkad kalksten på gården har blivit föremål för grubblerier.

– Den är urgammal så det är roligt att den står kvar. Och om vi spekulerar lite så låg det ett kapell på grannfastigheten, så det kan vara någonting från kyrkan. Kanske en skoning till den pelare som höll upp nocken på kapellet?

– Om vi har rätt i våra antaganden så är det här ett föremål från åtminstone 1500-talet, sa Göthberg.

Putsfasader som skydd

På vägen till nästa gränd gjorde gänget ett kort uppehåll vid porträttkonstnären Bror Kronstrands barndomshem på Kyrkogatan. Kronstrand föddes i Mariestad 1875 och målade i början av 1900-talet bland annat ett porträtt av Helen Taft, den nyvalda amerikanska presidenten William Tafts fru. Porträttet hänger fortfarande i Vita huset.

Som sig bör under en stadsvandring i Mariestad nämndes de båda stadsbränderna ett antal gånger, bland annat i relation till husfasaderna.

– Efter den första stadsbranden bestämdes att det skulle vara putsade ytterfasader mot gatan, som ett skyddande skikt, och gårdshusen målades i rödfärg.

En innergård med mycket växtlighet och ett hus som sticker ut från mängden blev promenadens nästa stopp.

– Det var den dåvarande länsarkitekten som lät bygga om huset. Nu har det en varm, fin terracottafärg och engelskt röda fönsterbågar. Det är en nästan italiensk villa i en nästan italiensk trädgård, konstaterade Göthberg.

Eliasbeth Göthberg beskriver gårdarna som “fyra ädelstenar“ .
Foto: Jennie Hilli Sjöqvist
Ett 40-tal personer deltog i vandringen.
Foto: Jennie Hilli Sjöqvist
Elisabeth Göthberg har bra koll på lokalhistorien.
Foto: Jennie Hilli Sjöqvist
Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.