Svaret efter revisionsgranskning

Publicerad:

Revisionsbolaget KPMG redovisade i oktober en rapport efter en fördjupad granskning av kommunstyrelsens styrning av Hova utveckling AB. Rapporten innehöll en hel del kritik som kommunen nu har svarat på.

Kommunstyrelsen går i huvudsak på samma linje som revisorerna, men inte i allt. I ett tjänsteutlåtande skriver kommunchef Elisabeth Olsson att kommunen “kommer att säkerställa att styrdokument tas fram” men också att kommunen finner det “svårt att i vissa stycken bemöta revisionens rapport då den bygger på olika utsagor som kommunstyrelsen inte alltid har samma uppfattning om“.

Muntliga källor

– Det senare handlar om att all kritik som revisorerna lyfter fram inte är dokumenterad, det handlar om hörsägen, därför är det svårt att hålla med i allt, säger Bo Hagström (C), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Briq hotell i Hova.
Briq hotell i Hova. Foto: Owe E Hermansson

– Och när det gäller styrdokument vet jag inte om det är viktigt när ägarandelen ligger på cirka fem procent. Kommunen kan ändå inte styra över något, säger Hagström.

Carina Gullberg (S) och Björn Thodenuis (M), kommunens representanter i bolagets styrelsen, deltog inte i beslutet när svaret antogs i kommunstyrelsen.

I kommunens svar poängteras vidare att fokus under de här två åren som bolaget funnits har fokus legat på att de tillsammans - kommunen och utvecklingsbolaget - ska kunna ge förutsättningar för en hotell- och restaurangrörelse i samhället för att befrämja utvecklingen i kommunen.

Gick fort

Ett mål som uppnåtts “och det har gått fort” noterar kommunchef Elisabeth Olsson i skrivelsen. Det har kanske gått för fort då hon konstaterar att vissa formalia inte ägnades nog omsorg. Men “vi har lärt oss och nu kommer det att tas fram klargörande dokument som tydligare reglerar kommunens ändamål med sitt ägande i bolaget”.

Detta innefattar krav på insyn och uppsikt. En allmän företagspolicy för kommunen ska tas fram. I skrivelsen framgår också att kommunen anlitat en jurist för att få klarhet i de skattetekniska reglerna, samtidigt som den interna kontrollen i kommunen förbättras genom att en fördjupad utbildning i momsredovisning genomförts under november.

Sammanfattningsvis, skriver kommunchefen, har samarbetet mellan Gullspångs kommun och Hova Utveckling AB nått det uppsatta målet med ett lyckat resultat. “Det har varit en lärandeprocess, och som kommun måste vi våga prova nya sätt att arbeta och genom detta gå före.”

Artikeltaggar

Björn ThodeniusBo HagströmCarina GullbergHovaHova utveckling ABNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare