Julstämning på boendet Myran

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Sigbritt Karlsson skapade sin julgrupp med stor glädje under pysselaktiviteten som Ida Eriksson arrangerade.
Foto: Charlotte Ferneman
Dekorationer, julmusik, fika och gemenskap hör julen till. När Ida Eriksson anordnade julpyssel för de boende på Myran fanns alla komponenter med.

På avdelningen Solrosen på Myrans särskilda boende i Mariestad firas julen så traditionsenligt som möjligt. Julafton innehåller jullunch, glögg och eftermiddagsfika samt Kalle Anka på tv för de som vill.

– Vi försöker göra det som en traditionell jul, säger Karin Martinsson som jobbar på avdelningen.

I november och december har Ida Eriksson, student vid vård- och omsorgsprogrammet på Vadsbogymnasiets vuxenutbildning, gjort fem veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) på Solrosen. I slutet av perioden anordnade hon julpyssel där de boende fick skapa var sin julinspirerad blomgrupp.

– Det är egentligen enkelt att fixa, jag frågade efter material på Facebook och fick några sponsorer som skänkte saker till pysslet, förklarar Ida.

Stor entusiasm

På bordet fanns allt från julstjärnor och hyacinter till krukor, mossa, grankvistar, glittrande stjärnor och prydnadssvampar. Med julmusik i bakgrunden tog pysselgänget uppgiften i sin egen takt och med hjälp av dekorationerna formades fem vackra julgrupper.

Sigbritt Karlsson deltog i pysselstunden med stor entusiasm och valde genast en röd kruka med guldglittriga detaljer. Hon planterade med van hand en julstjärna och en hyacint. Jorden pryddes sedan med mossa, svampar och vita stenar.

– Ska det göras så ska det göras på riktigt.

När krukan såg ut att vara dekorerad till bristningsgränsen visade Sigbritt att det fanns plats för både glitter, grankvistar och ett band runt krukan.

– Nu är den fin! Den ska jag ha på köksbordet, man blir aldrig för gammal för sånt här.

Kalle Anka på julafton

Sigbritt är en av många som ska fira julafton på Myran, och för henne är det ingen tvekan om vad som gäller klockan 15.00.

– Jag har sett Kalle Anka tusen gånger och vill se den tusen gånger till. Det är lika roligt varje gång, säger hon.

Vackra blomgrupper blev resultatet av pysseldagen.
Foto: Charlotte Ferneman
Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.