Anställ även en kvinnlig skolläkare

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Claudio Bresciani/TT
Jag tycker att Mariestads kommun behöver anställa ytterligare en skolläkare, så att det finns både en man och en kvinna. Jag var nyligen med min pappa hos skolläkaren för att kolla av lite grejer. Detta var andra gången jag besökte skolläkaren och jag blir alltid lika nedstämd när jag möts av det motsatta könet. (Jag har tittat på nätet och i nuläget har vi endast en manlig skolläkare i Mariestad).

Jag identifierar mig som en tjej och jag antar att skolläkaren identifierar sig som man. Men för det första, tror kommunen verkligen att vi yngre tycker att det är kul att prata om våra privata saker med en man, som inte delar våra problem om till exempel mens?

Jag som tjej behövde prata om mina privata grejer och allt sånt med min pappa och en manlig skolläkare, tror ni att det är så kul eller?

Att ta med sin pappa (eller manlig målsman om man endast har det) är frivilligt, det är jag medveten om, men tänk om man inte har en mamma (om man hellre vill ha med henne förstås) som kan hänga med och babbla om mens och allt sånt. Hon skulle förstå ens problem bättre då man delar samma saker som endast tjejer har, men istället ska man behöva känna sig obekväm och sitta och prata om ens privata saker med en man?

Jo, jag fattar att han är förstående, det är ju ändå hans jobb, men om man inte känner sig bekväm med en man då?

För det andra tycker jag att en kvinnlig skolläkare, som vet hur man kan hantera sina problem som yngre tjej, skulle ha varit väldigt bra. Jag blir alltid sur och ledsen och nästan skäms över alla mina problem när jag kommer ut från skolläkaren, eftersom jag pratat med en man som inte har liknande problem som jag, om ni fattar vad jag menar.

Skulle jag få prata med en kvinna skulle jag och många fler tjejer (möjligen killar och personer som inte identifierar sig som nåt kön osv) i min ålder känna sig mer bekväma när man ska prata om känsliga saker.

För det tredje tycker jag att man som ungdom/barn borde få välja ifall man vill prata med målsman och en skolläkare eller om man endast vill prata med skolläkaren. Visst, målsman kan också behöva veta vad som sägs, men många känner sig inte bekväma med att ens förälder/målsman hör allt som sägs.

Jag tycker därför att Mariestads kommun bör anställa en kvinnlig skolläkare för att alla barn och ungdomar ska kunna välja ifall man vill prata med en man eller kvinna om sina privata saker.

Från en arg och besviken tonåring

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.