Örndagar vid Hornborgasjön

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Havsörn, Nordeuropas största rovfågel, kan siktas vid Hornborgasjön.
Foto: Charlotte Ferneman
Hornborgasjön är mycket mer än bara tranor – örnar till exempel.

Efter ett års uppehåll på grund av ombyggnation, som avslutades förra våren, är det nu åter dags för Örndagar vid Trandansen, med start kommande veckoslut. Utfodringen, med kött under vintertid, har pågått i många år och startades för att rädda den minskande örnpopulationen. Idag är havsörnen, som är den vanligaste gästen, inte längre akut hotad av miljögifter, som den var under 1970-talet.

Nytt för i år är att utfodringsplatsen har flyttats närmare Informationscentralen, örnarna kommer därmed närmare men utan att störas av besökarna.

– Flera havsörnar har redan setts i området så chansen att få se örn är stor, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

Under örnhelgerna finns kunniga fågelguider från Falbygdens fågelklubb och Örn-72 på plats med tubkikare vid Trandansen och hjälper till att identifiera de stora rovfåglarna från gryning till skymning.