Kulturvåren 2019

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
– Det är kanske inte ett så digert program men det har sin förklaring, vissa föreställningar är kostsamma, säger Kerstin Johansson, ordförande i Gullspångs riksteaterförening som lovar kvalitet.

Teaterföreningens program inleds redan på lördag med en familjeföreställning.

– Lite av en favorit i repris, vi har kört Bullpromenaden två gånger tidigare och det varit succé båda gånger. Men det kommer nya barn och nu får även de en chans att se föreställningen, säger Kerstin Johansson

• Lördagen den 12 januari, familjeföreställningen “Bullpromenaden“, ges i Amnegårdens matsal. Handlingen i korthet: Mamma har bakat bullar. Mormor ska få av bullarna i en påse. Men om man träffar någon som behöver tröst eller hjälp - vad gör man då? Hur går det med bullarna?

Familjeföreställningen Bullpromenaden visas på lördag i Amnegården.
Foto: Jan Fleischmann

• Måndagen den 11 mars, familjeförställningen “Clownen och cirkusprinsessan”, ges i Amnegårdens matsal. Vad gör man om alla säger att clownen inte får vara med på den kommande cirkusföreställningen på grund av att han är klantig? Jo, då hjälper publiken - barnen - honom med råd tills han blir en duktig cirkusclown och får dansa med sin cirkusprinsessan.

Clownen Raimondo får råd av publiken.
Foto: Filip Kowalski

Bengt Alsterlind

I mars arrangerar teaterföreningen dubbla föreställningar.

– Något vi inte vill frångå, vi har hållit på så många gånger att jag vågar tala om tradition, ambitionen är att i samarbete med fritiden på äldreboendet ha en seniorföreställning på hösten och en på våren .

• Fredagen den 29 mars, Glädje i tal och ton, ges först på Mogården sedan på Amnegården. Vi får möta TV-profilen Bengt Alsterlind, en glädjespridare med sång, gitarr och trumpet och legendaren Ingvar med 50 år i Sven-Ingvars samt Anders Kyrkander, en glad västgöte på piano och dragspel. Det talas om musik, minnen, intervjuer, allsång, humor, klokskap, glädje och skratt.

Anders Kyrkander, Bengt Alsterlind, Ingvar Karlsson kommer till Gullspång i mars,
Foto: Jonny Ohlsson

– Bengt Alsterlind är ju erkänt duktig på att prata, men här visar han att han även är duktig musiker. I föreställningen hinner han med att både sjunga, spelat trumpet och gitarr. Det är också en föreställning där det blir en hel del allsång, säger Kerstin Johansson.

Madam Flod - återkomsten, 12 mars, Otterbäcken folkets hus. Nyskriven musikteater med avstamp i August Strindbergs Hemsöborna. Föreställningen är en modern, humoristisk och dramatisk musikteaterföreställning om Madam Flod och hennes återkomst till vår tid.

Carita Jonsson och Lisbeth Johansson i en föreställning som tar avstamp i Hemsöborna.
Foto: Jonny Ohlsson

Madam Flod möter möter publiken som äktenskapsrådgivare. Ger råd om relationer och kärlek, och med drastisk humor och allvar berättar hon om sina erfarenheter med Karlsson. Vad hade hon gjort annorlunda idag?".

Så småningom dyker även Strindberg upp i föreställningen, gestaltad av Carita Jonsson. Madam Flod spelas av Lisbeth Johansson.

• Fredagen den 5 april, Selmas samlade vrede, ges på Centrumbion, Gullspång. Görel Crona gör ett porträtt av Selma Lagerlöf. Publiken får möta barnet, tonårsflickan och studentskan. Uppleva Selmas passioner och besvikelser och följa hennes kamp för kvinnors rätt i samhället. Duo Cantilena följer fint dramat med gitarr och flöjt.

I april ges Selmas samlade vrede på bion i Gullspång.
Foto: Jennie Hilli Sjöqvist

– Hennes berättelse varvas med väldigt fin musik, man möter en Selma man inte mött förut, säger Kerstin Johansson.

“Fick avboka”

Kerstin Johansson berättar även att man hade en förhoppning, vilket också framgår av teaterföreningen hemsida, att ge föreställningen “Drottningsylt”, där Josefin Johansson - känd från “På spåret” - och Robert Noack berättar om samtliga svenska drottningar från Sigrid Storråda till Silvia.

– Men vi har precis nu fått lämna återbud, vi har ingen lokal i kommunen som håller arrangörens tekniska krav, det är synd, säger Kerstin Johansson.