Det här är den politiska verkligheten

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Owe E Hermansson
Jag tycker att Thodenius har utbrett sig tillräckligt i MT. Han verkar fortfarande inte fatta vissa politiska realiteter. Jag vill här bara hänvisa till några.

M vann några procent i valet, det är sant. Ändå är M långt ifrån att vara det största partiet i kommunen. Det är nämligen S. Det är skillnad på att känna sig som moralisk segrare, och inte vara det i realiteten. Mycket melodramatiskt påstår Thodenius i sitt senaste inlägg i MT att nuvarande styre inte fått makten, utan tagit den. Det är en absurd uppfattning om demokrati, som ju kräver majoriteter. Precis en sådan majoritet har Thodenius på grund av sitt agerande inte fått ihop.

Thodenius insinuerar att makt och egenintresse styrde förhandlingarna och inte sakfrågor. Hur vet han det? Var han med?

Thodenius pratar om en majoritet som han hade fått ihop och journalisten går på samma spår genom att utnämna Thodenius till kommunalråd i några veckor. Reportern borde väl veta att man måste bli vald för att bli kommunalråd. Vilken majoritet pratar Thodenius om? M plus Fi plus L plus V har 12 mandat i kommunfullmäktige. Med ett eventuellt stöd från RV skulle det ha gått upp till 14. En majoritet hade det blivit om Thodenius hade accepterat stöd från SD vilken han vid flera tillfällen ansett inte vara politiskt gångbart.

Om man vill få ihop någon slags koalition i politiken måste man förhandla och kompromissa. Det gjorde Thodenius uppenbarligen med de mindre partierna genom att erbjuda platser i kommunstyrelsen. RV däremot skulle inte få något? Varför är det ett orimligt krav att ge RV ordförandeskapet i vård- och omsorgsnämnden när RV utöver det presenterade en kandidat med hög sakkompetens? Det är utöver det inte sant att kraven från RV ökade, de bestod från början och Thodenius accepterade ordförandeskapet i nämnden tills Fi och V gick emot.

Thodenius tycker att Rätt Vägs väljare nu är besvikna. Det tror inte jag, därför att RV såg till att det blir politisk stabilitet i kommunen. Det är inget svagt styre som Thodenius gör gällande, men en klar majoritet.

För att tala om besvikelse. Hur är det med vänsterns väljare? Var de medvetna om att V samarbetar med M, något som måste vara rätt så unikt.

Bengt O Hansson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.