Johan och Henrik budar i tv

Nöje/Kultur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Henrik Larsson och Johan Gotthardsson från Mariestad deltar i avsnitt sex av “Auktionssommar” som har premiär 15 januari.
Foto: SVT/Pressbild
I SVT:s “Auktionssommar” ska en Mariestadsduo buda hem värdefulla objekt. Deltagandet kom som en överraskning för Johan Gotthardsson, efter att kompisen Henrik Larsson anmält dem.

Den 15 januari har nya säsongen av “Auktionssommar” premiär. Programmet går ut på att två tävlande lag, med lika stor budget, ska ropa in så värdefulla föremål som möjligt under en auktion. Därefter värderas föremålen av Maria Granström och Mats Bergstrand och vinnaren koras.

I avsnitt sex, som sänds den 19 februari, består det ena laget av Mariestadsborna Henrik Larsson och Johan Gotthardsson.

– Jag visste inte ens om att jag skulle vara med i det här utan det var Henrik som sökte. Han tänkte, med glimten i ögat, att: “det här skulle vi kunna vara med i, vi skulle kunna rå hem alltihopa för vi kan ju det här”, säger Johan Gotthardsson.

Nervös inspelning

Inspelningen pågick under två dagar på en auktion i Finspång i somras.

– Vi var rätt nervösa när vi åkte upp. Henrik är mer van vid auktioner än vad jag är, så jag hade lånat lite retrotidningar av honom och försökt läsa på. Jag trodde att jag var bra förberedd men sen var det helt annorlunda när man väl kom dit, säger Johan.

Under två dagar följde ett kamerateam varje steg de tog och kompisarna hade fullt upp med intervjuer och med att försöka värdera föremål.

– Det är både kunskap och chansning. Dessutom är det inte bara motståndarparet utan även publiken som kan buda på sakerna. Vissa saker som vi kunde tänka oss att köpa för en tusenlapp kanske skenade iväg för att publiken budade mycket högre, säger Johan.

Är ni nöjda med prestationen?

– Ja, det får vi väl säga. Men vi spelade in i två dagar och programmet är en timme, så klippningen kan bli hur som helst. Ni får se på tv sen.

Sofia Rågenklint är programledare för “Auktionssommar“.
Foto: Bo Håkansson/SVT/Pressbild
Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.