Hoppa till huvudinnehållet

Ultimata kursen för ortsutveckling?

Publicerad:

Studieförbundet vuxenskolan lockar med en studiecirkel av det mer ovanliga slaget. En kurs som har som mål att stärka lokalsamhället, det talas om “Den ultimata ortsutvecklingen”.

– Vi har gjort en grundlig kartläggning och nu är vi beredda att testa i skarpt läge, säger projektledare Mia Jansson.

Bakom kartläggningen står, förutom Studieförbundet Vuxenskolan, en hel rad tunga organisationer som Bygdegårdarnas riksförbund, Hela Sverige ska leva och Sveriges hembygdsförbund.

Mia Jansson är projektledare för kursen “Den ultimata ortsutvecklingen”.
Mia Jansson är projektledare för kursen “Den ultimata ortsutvecklingen”. Foto: Privat

Är du frustrerad över att det händer för lite i ditt närområde? Ser du en massa potential som inte utnyttjas, men vet inte vilken ända du ska börja i? Funderar man i dessa banor är man som klippt och skuren för kursen menar Mia Jansson.

Vem passar kursen för?

–Det är dessa som brinner för en ort, tycker den har potential som inte utnyttjas. De kanske känner frustration över att det saknar funktioner i den ort man lever i.

Eldsjälar?

– Alla som har ett allmänt intresse för orts- och landsbygdsutveckling. Man kanske är aktiv i en lokal förening och vill lära sig mer om hur man kan arbeta med utveckling, samverkan och projekt. Dem som har bra idéer för en orts utveckling och kanske är inne på att söka projektfinansiering.

Kursens upplägg grundar sig på det som kom fram i kartläggningen med de samverkande organisationerna.

– Deltagarna får varje vecka ett mejl med ett nytt uppdrag. Uppdraget kan redovisas antingen skriftligt eller via videomöte ihop med andra som deltar i studiecirkeln, ämnen som tas upp i kursen är samverkan, projektfinansiering, metoder, klimatanpassning, digitalisering, hur man engagerar ideella och unga, även integration i lokalsamhället samt personlig coachning för just kursdeltagarens mål med distanscirkel.

Hur har intresset varit?

– Stort, kursen är redan full, men det kommer fler.

Artikeltaggar

HovaMia JanssonNyheterStudieförbundet Vuxenskolan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.