Hoppa till huvudinnehållet

"Vi försöker hjälpa varandra"

Publicerad:
Maria Ytterbrink är kyrkoherde i Töreboda pastorat.
Maria Ytterbrink är kyrkoherde i Töreboda pastorat. Foto: Henrik Beck Friis

I de fyra närliggande pastoraten Mariestad, Töreboda, Amnehärad-Lyrestad och Lugnås-Ullervad är det för tillfället fyra vakanta tjänster. Många av dem har varit utannonserade länge. Egentligen skulle det vara några fler om inte ett pusslande med nuvarande resurser hade gjorts.

Maria Ytterbrink, kyrkoherde i Töreboda pastorat, betonar att rekrytering för tjänster inom Svenska kyrkan har varit svår.

– Hela det här området har haft svårt med rekryteringen. Jag har faktiskt funderat på om man skulle kunna gå ut med gemensamma annonser. Det kanske är ett par som vill söka, men inte vill jobba i samma församling. Eller två kompisar som vill jobba i samma kontrakt men inte så nära ändå.

Just nu betecknar Maria Ytterbrink personalläget i Töreboda pastorat som ganska lugnt.

– På prästsidan är vi ute i väldigt god tid. Det är KG Arvidsson i Hova som kommer att gå i pension sista juli.

Pastoratet har med anledning av det redan haft ute en annons, den förblev dock utan sökanden.

– Det är ingen fara på taket just nu, men vi vill ha en präst som kan jobba i den delen av pastoratet. Vi kommer att gå ut med en annons igen när vi vet att det finns någon som vill söka tjänsten, säger Maria Ytterbrink.

Pussla med resurser

Även en musikertjänst i Töreboda pastorat har varit vakant. Den har man kunnat pussla med lite grann och nu löst på egen hand.

– Vi har en fritidsledare som kommer att gå in och ta över barnkörerna, de var det viktigaste för oss i den frågan, säger Maria Ytterbrink.

Luckan som blev efter fritidsledaren fylls med en vikarierande fritidsledare.

Fler behövs

Redan nu vet Maria Ytterbrink med sig att Töreboda pastorat inom en framtid behöver fler nyanställda.

– Om två år går LG Remmerfeldt i pension. Sedan har jag tänkt att jobba fem år till som mest, säger Maria Ytterbrink och tillägger att rekryteringen därför är en viktig och hela tiden pågående process.

– Vi har flera återvändare, som har gått en utbildning, och kommit tillbaka hit för att jobba. Men vi är inte självförsörjande när det gäller präster och musiker.

Charlotte Holmgren är kyrkoherde i Amnehärad-Lyrestads pastorat.
Charlotte Holmgren är kyrkoherde i Amnehärad-Lyrestads pastorat. Foto: Owe E Hermansson

Utmaning för alla

Även i grannpastoratet Amnehärad-Lyrestad efterlyses präster och musiker. Kyrkoherden Charlotte Holmgren förklarar att de vid flertalet tillfällen under de senaste två åren har försökt att rekrytera till den vakanta komministertjänsten, utan framgång.

– För oss andra som är i tjänst betyder det att vi får jobba extra. Och så finns det tack och lov pigga och goda och tjänstvilliga pensionerade krafter som är villiga att hoppa in, som man kan fråga utan att skämmas. Kruxet är bara att de inte är så jättemånga och att det är många som behöver dem.

En av dessa pensionärer, som rykt in enstaka tillfällen vid dop, begravningar och gudstjänster i Töreboda och Amnehärad-Lyrestad pastorat, är nuvarande vikarierande kyrkoherde i Lugnås-Ullervads pastorat, Gun Biström.

– Jag tar det som en utmaning, med vetskap om att jag behöver ta reda på saker, säger hon.

Gun Biström är vikarierande kyrkoherde i Lugnås-Ullervads pastorat.
Gun Biström är vikarierande kyrkoherde i Lugnås-Ullervads pastorat. Foto: Charlotte Ferneman

Andra tider

På musikertjänst har Amnehärad-Lyrestads pastorat nu dock fått napp.

– När ansökningstiden var slut hade vi en sökande, en vecka senare hade vi två. Nu har vi kallat en till intervju i vecka tre, så får vi ser vad det leder till, säger Charlotte Holmgren.

Mariestads pastorat har i dag ingen annons ute, men en ledig prästtjänst.

– Vi hade en annons ute. Det var inga sökanden så vi bestämde att inte att gå ut med en ny direkt, utan vänta lite grann, säger Willem-Jan Fens, kyrkoherde i Mariestads pastorat.

Genom att det finns en pastorsadjunkt, en nyvigd präst som gör sitt första år under handledning av en erfaren kollega, kan pastoratet lösa situationen.

– Pastorsadjunkten stannar ett halvår till, då som komminister. Då är vi tre på plats.

– I september räknar vi med att Sofia Larsson, som är föräldraledig, kommer tillbaka och pastoratsadjunkten stannar till slutet av september, så det överlappar lite, säger Willem-Jan Fens och tillägger att en ny präst måste vara funnen tills dess.

Willem-Jan Fens är kyrkoherde i Mariestads pastorat.
Willem-Jan Fens är kyrkoherde i Mariestads pastorat. Foto: Charlotte Ferneman

Skillnad i antal

Fens förklarar att det även finns en skillnad mellan de närliggande pastoraten, som gör att just Mariestad har det ganska bra ställt.

– Vi i Mariestads stad har i jämförelse med de andra församlingarna många präster i förhållande till antalet kyrkor. I de andra församlingarna har man många kyrkor och då krav på att man ska ha många gudstjänster på söndagar och är man då för få präster så är det väldigt besvärligt, säger Fens.

Han förklarar att det dock blir bekymmer i Mariestads pastorat när det gäller begravningar, dop och vigslar.

– Då är trycket hos oss mycket större och vi behöver många präster. Det är veckoarbetet som kräver många arbetsinsatser och är problemet hos oss.

– Vi behöver nog samarbeten på andra fronter. Det ser ut som vi präster kommer att bli ganska dåligt bemannade framöver, men det gäller även diakon- och musikertjänster, säger Willem-Jan Fens.

Han tror att ett av de största problem är var tjänsterna finns.

– Problemet är att för få söker sig till landsbygden, till det här stiftet och den här delen av landet. De häckar istället i Göteborg och Stockholm.

– Om man slår upp den delen av Kyrkans tidning som utgörs av tjänsteannonser så är det bara att konstatera att 2018/2019 är den sökandes marknad. Det finns att välja på så att säga, säger Charlotte Holmgren.

– Just nu försöker vi tipsa och hjälpa varandra med rekryteringen, och så har vi samtal med stiftet, säger Willem-Jan Fens.

Artikeltaggar

Charlotte HolmgrenGullspångHovaLugnåsLyrestadMariestadNyheterSvenska kyrkanTörebodaWillem-Jan Fens

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.