Hoppa till huvudinnehållet

Lokala politiker om V:s besked

Publicerad:
Janne Jansson (S) tror att Sverige närmar sig nyval, och Jan Hallström (L) menar att Liberalerna måste stå upp mot extremistpartier.
Janne Jansson (S) tror att Sverige närmar sig nyval, och Jan Hallström (L) menar att Liberalerna måste stå upp mot extremistpartier. Foto: Charlotte Ferneman

Jonas Sjöstedt (V) har meddelat att partiet inte kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister utan inflytande.

– Jonas gjorde helt rätt, säger Marie Engström Rosengren, ordförande för Vänsterpartiet i Mariestad.

Under måndagen träffade partiledarna återigen talmannen, Andreas Norlén, för att diskutera regeringsbildningen. Vänsterpartiet meddelade då att de inte kommer att släppa fram Stefan Löfven (S) utan löften om inflytande.

Enligt Socialdemokraternas överenskommelse med Mp, C och L ska “Vänsterpartiet inte ha något inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden“. Sjöstedt menar att det är en av anledningar till att partiet skulle ha röstat nej till Löfven i en statsministeromröstning.

– Det är väldigt rimligt, det Jonas Sjöstedt sa. Jag är själv förvånad över att Socialdemokraterna tagit för givet att Vänsterpartiet skulle trycka på en gul knapp utan att ha något inflytande över huvud taget. Det är som att vi skulle avskaffa oss själva, säger Marie Engström Rosengren.

Ny talmansrunda på onsdag

Talmannen meddelade under måndagseftermiddagen att statsministeromröstningen, som var tänkt att ske på onsdag, är uppskjuten till fredag. På onsdag väntar en ny talmansrunda och Norlén hoppas därefter kunna nominera en statsministerkandidat.

Janne Jansson, vikarierande ledare för Socialdemokraterna i Mariestad, är inte förvånad över Vänsterpartiets besked.

– Nu kommer det nog inte att gå oavsett hur Löfven gör. Om han börjar släppa in Vänsterpartiet går väl både Centern och Liberalerna, och fortsätter han att utesluta vänstern kommer de att rösta nej. Det är lite synd, för det här var nog den enda möjligheten att få till en regering med det parlamentariska läget vi har.

Johan Abrahamsson (M) konstaterar att regeringsbildningen inte är hans bekymmer, utan de inblandade partiernas.

– De får hålla på att kivas ett tag till så får vi se om vi får dra igång en ny valrörelse eller om de kommer överens. Mitt förstahandsval är självklart Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor.

“Det stora misstaget”

Jan Hallström, ordförande för Liberalerna i Mariestad, framhåller att Liberalerna i Skaraborg har tagit ställning för en moderatledd regering. Han anser inte att partiet bör gå med på en överenskommelse där Vänsterpartiet får inflytande.

– Det finns två partier som vi inte är beredda att samarbeta med: Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Liberala krafter måste vara hårda mot alla extremistpartier.

– Jag förstår Vänsterpartiet men samtidigt måste det kännas konstigt för dem att kanske släppa fram en moderat regering, vilket det kanske kan bli till slut, säger Hallström.

Marie Engström Rosengren (V) menar att det största ansvaret för att undvika ett nyval ligger hos Socialdemokraterna och partierna som ingår i överenskommelsen.

– De har gjort en förnedrande skrivning om Vänsterpartiet och räknar med att vi passivt ska stödja det i riksdagen. Det är det stora misstaget egentligen.

Artikeltaggar

Jan HallströmJanne JanssonJohan AbrahamssonLiberalernaMarie Engström RosengrenMariestadModeraternaPolitikSocialdemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.