Hoppa till huvudinnehållet

Kortare AT-tjänstgöring ska ge fler platser

Publicerad:
AT-tjänstgöringen ska kortas från 21 månader till 18 månader.
AT-tjänstgöringen ska kortas från 21 månader till 18 månader. Foto: Claudio Bresciani/TT

Fler ska få möjlighet att göra AT-tjänstgöring inom Västra Götalandsregionen. Det när tjänstgöringstiden kortas.

Personalutskottet har fördelat de 210 AT-platserna inom Västra Götalandsregionen. För Skaraborgs sjukhus del handlar det om 49 platser under 2019, samma som året innan.

Regionen har planer på att platserna successivt ska omfatta 18 månaders tjänstgöringstid istället för 21 månader som det är idag. Den förändringen ska vara fullt genomförd till den 31 december 2020.

I dagsläget handlar det om elva platser som har 18 månaders tjänstgöringstid.

– Det är nio till SU och två på Kungälvs sjukhus. Det handlar inte om att minska utan om att vi ska frigöra flera platser för att korta väntetiderna och få fler doktorer i AT-tjänstgöring snabbare. Förändringen ska ske successivt för att det ska fungera för verksamheterna, säger personalutskottets ordförande Linn Brandström (M).

Räcker 18 månaders AT-tjänstgöring?

– Ja, det är många landsting som har det. Västra Götalandsregionen har tidigare tagit beslutet att ha längre tid och det har varit uppskattat. Men nu ändras utbildningen för läkare, där man tar bort AT-tjänstgöringen helt på sikt och kallar det för bastjänstgöring istället och den är på ett år. Det här är just nu för att vi ska få in så många som möjligt och korta väntetiderna för att få sin AT-plats.

Artikeltaggar

Linn BrandströmVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.