Nya riktlinjer för fika i skolkafé

Skola & utbildning
PUBLICERAD:
Enligt kommunens nya riktlinjer för skolkaféernas utbud ska sortimentet bygga på “näringsriktiga och hälsosamma alternativ”.
Foto: Michael Gustafsson/Arkiv
Efter Livsmedelsverkets råd om skolkaféernas utbud har kommunen nu uppdaterat sina riktlinjer.
– Ska det finnas godis ska det vara mörk choklad, som är lite nyttigare än gelégodis, säger Anette Karlsson (M), utbildningsnämndens ordförande.

I de uppdaterade riktlinjerna för kostverksamheten i Mariestads kommun står det bland annat att ”Caféverksamheternas sortiment ska medvetet bygga på näringsriktiga och hälsosamma alternativ. Utbudet ska vara sådant att sunda nyttiga val främjas."

– Det innebär att man inte ska servera för mycket choklad, godis och kakor, säger Anette Karlsson.

Så det är inget förbud?

– Nej, men man ska undvika det. Det står inte att man inte får, men det ska helst vara smörgåsar. Man ska tänka på vad man köper in helt enkelt.

– Det är till exempel inte aktuellt att förbjuda Högelidsskolan att sälja fika någon dag i veckan, men man kan göra fikat bättre, det behöver inte vara kakor med massa glasyr på.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.