Arbetsförmedlingen och sysselsättning

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Tommy Grenhage
I Mariestadstidningen, onsdagen den 16 januari, fanns ett reportage om en positiv syn på arbetsmarknaden. Det är verkligen gott att läsa om något positivt. Det behövs i dessa tider då Sverige först efter partivisa konvulsioner fått en ny regering på plats, och med hot om en lågkonjunktur väntande runt hörnet.

Med risk för att åter föra tankar åt det negativa hållet har jag dock några reflektioner beträffande Arbetsförmedlingens redovisade statistik.

Antalet sysselsatta i all ära, men vad betyder det i praktiken? Hur många har fått så kallade ”riktiga” jobb” med tillsvidareanställning, visstidsanställning eller vikariat?

Att sysselsätta är i min värld att någon får till uppgift att plocka skräp, eller utföra något temporärt legoarbete åt ett företag, eller att hjälpa någon idrottsförening med servering, lottförsäljning med mera.

Det finns säkert annat också. Absolut inget fel med sådana uppdrag, det är tacksamt att de utföres. Men är det något som är långsiktigt? Är det att pressa ned arbetslösheten?

Jag gissar att uppdrag av sysselsättningskaraktär innebär att de som fått sådana uppdrag ganska snart åter står i arbetslöshetskön. Och kan då få en ny sysselsättning en tid och kommer då åter in i Arbetsförmedlingens positiva statistik. Som kan ge sken av framgång.

Vilket det kanske kan ses som?

Det intressanta vore dock att få se Arbetsförmedlingens redovisning av hur det som förmedlats lett till mera varaktiga anställningar och inte som nu läggs in i dimridåer av ”sysselsättning”.

Kjell Eriksson

Skagersvik

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.