Hoppa till huvudinnehållet

Ett steg mot radhusbygge vid golfbanan

Publicerad:

Kommunstyrelsens arbetsutskott godkänner Mariehus ansökan om planbesked för att kunna bygga radhus vid golfbanan.

– Ett lämpligt område att utveckla, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

Mariehus vill bygga radhus vid golfbanan och nu ska kommunen göra om detaljplanen.
Mariehus vill bygga radhus vid golfbanan och nu ska kommunen göra om detaljplanen. Foto: Charlotte Ferneman

Mariehus vill, enligt ansökan om planbesked, bygga 31 enplans radhus på cirka 85 kvadratmeter, på en yta som ligger vid hål 8 på Mariestads GK:s bana i Sandviken.

Ett planbesked krävs för att kunna ändra en detaljplan och i den som gäller är området planlagt för en golfbana, men området utgörs i dagsläget av ängs- och skogsmark.

Veckans beslut innebär att Mariehus får ett positivt planbesked och att kommunen ska ta fram ett förslag till ny detaljplan. Den ska bli så omfattande som möjligt, betonar Abrahamsson.

– Det ska bli en normal detaljplan, där kan Mariehus koncept inrymmas men även något annat om det skulle efterfrågas. Nu är det bara ritat för enplanshus, men man bör utreda möjligheten att tillåta tvåplanshus i det området. Det viktigaste är att vi får en detaljplan som öppnar upp för fler former av byggnationer. Men inte höghus, två våningar är nog maximalt.

Hur ser tidsplanen ut?

– Detaljplanen lär ta mellan åtta och tio månader att göra, vid årsskiftet kan vi nog ha ett antagande. Men det är ju inget som hindrar att man kan starta ett bygglovsprojekt under tiden.

Så här är det tänkt att radhusen kan se ut när allt är klart.
Så här är det tänkt att radhusen kan se ut när allt är klart.

Diskussioner om markförsäljning pågår mellan Mariehus och Mariestads GK. Området berörs av geografiskt riksintresse för rörligt friluftsliv. Den norra delen av området, närmast Gummerstadsvägen, omfattas av strandskyddet. I gällande plan är det upphävt men återinträder vid upprättande av ny detaljplan.

Efterfrågan

Mariehus vd Jari Lalli säger att det, för Mariestad, är en ny typ av boende. Han tror att det kommer att bli stor efterfrågan.

– Ett livsstilsboende, ett typiskt boende för en villasäljare som spelar golf. Vi tror även att vi kan få ett visst mått av inflyttning. Många av det äldre gardet vill gärna bo i närheten av en golfbana.

Jari Lalli tror att produktionen kan komma igång kvartal två eller tre 2020, om processen med detaljplanen går smärtfritt.

– De första kanske vi kan flytta in tolv månader senare.

Artikeltaggar

GolfJari LalliJohan AbrahamssonMariehusNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.