Hoppa till huvudinnehållet

Leyla fyller hela galleriet

Publicerad:

Februari månads utställare på Galleri Hova är Leyla Salm, holländsk konstnär som för tre år sedan tillsammans med man och barn flyttade till Lagmansboda, strax norr om Lyrestad.

När Leyla Salm bjuds in till Galleri Hova får hon hela utställningsdelen av lokalen till sitt förfogande. Och hon fyller det till sista tum. På lördag är det vernissage för “I paint my own reality”.

Jag målar min egen verklighet, säger Leyla Salm.
Jag målar min egen verklighet, säger Leyla Salm. Foto: Owe E Hermansson

– Alltid lika trevligt, folk kommer för att se mina verk, jag är så ödmjuk. Ja, det måste jag vara, skulle inte folk gillar det jag gör skulle jag ju inte kunna leva på min konst.

Proffs

Men det kan Leyla, sedan drygt 20 år tillbaka. Hon levererar konst till gallerier och utställningar runt om i världen. Efter utställningen på Galleri Hova väntar en utställning i England.

– I Bath, och början av april ställer jag åter ut i Mariestad.

Leyla Salm bjuder på stor variation när hon ställer ut på Galleri Hova.
Leyla Salm bjuder på stor variation när hon ställer ut på Galleri Hova. Foto: Owe E Hermansson

Men nu är det Galleri Hova som gäller. Hit har hon med sig ett stort antal verk i olika tekniker och former.

Magisk bildvärld

Leya berättar att hennes magiska bildvärld har rötter i Jugend och Art Deco, stilar från förra sekelskiftet och in på 1920-talet. Det var sådant hon växte upp med; hennes farfar var en ledande arkitekt under den tiden. Men alla beslöjade kvinnor med stora ögon i exotiska världar av ornament och växter kommer ur hennes egen fantasi.

Leyla Salm målar på allt.
Leyla Salm målar på allt. Foto: Owe E Hermansson

– Jag målar på allt jag kommer åt, bilar, husvagnar, trä, och jag arbetar jämt, och skulle jag inte få det skulle jag bli sjuk.

Tjusigt

Leya Salms utställning, som är tillgänglig under tre veckor, från lördag 2 februari till och med 23 februari, är något utöver det vanliga. Det är både starka färger, varierat, fantasifullt och läckert. Exklusiv konst där allt kanske inte är lättplacerat men konst som är upplyftande att beskåda. Ingen lämnar lokalen oberörd.

Artikeltaggar

Galleri HovaLeyla SalmNöje/KulturNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.