Hoppa till huvudinnehållet

Yrkar på fängelse för busskjutningen

Publicerad:

Under onsdagen genomfördes rättegången mot en Tidanbo i 35-årsåldern som låg bakom höstens busskjutning där en SD-politiker fanns med som passagerare.

Åklagaren yrkade på två månaders fängelse.

Pistolen som användes vid händelsen den 26 augusti på länsväg 3015 i Tidan.
Pistolen som användes vid händelsen den 26 augusti på länsväg 3015 i Tidan. Foto: Polisen

Händelsen utspelade sig den 26 augusti på länsväg 3015 i Tidan och blev mycket uppmärksammad.

Tidanbon hävdar bestämt att det inte fanns några politiska motiv bakom dådet, men stod åtalad som misstänkt för olaga hot och vapenbrott - eftersom det saknades tillstånd för pistolen.

Berusad

Rejält berusad åkte han och två kompisar ut för att “panga” i skogen med pistolen. Tidanbo satt på passagerarsidan och var uppspelt.

När de körde om en gammal buss från 1964 - utan några politiska dekaler - sköt han flera lösskott i luften med en halvautomatisk tårgaspistol 9 mm.

Pistolen som användes vid busskjutningen

Passagerarna i bussen såg mynningsflammorna av lösskotten och blev livrädda, vilket det vittnade om i rättegången. Tre patroner hittades på platsen och efter förhör visade mannen var pistolen hade gömts undan i en lada.

Skadestånd

Tre målsägande i bussen - bland annat SD-politikern Sara-Lena Bjälkö - yrkar på vardera 7 000 kronor i skadestånd.

Åklagaren yrkade på två månaders fängelse för Tidanbon, detta för olaga hot och vapenbrott. Advokaten Pontus Ljunggren, som försvarar Tidanbon, menar att det inte handlade om ett hot.

– Min klient, som vet att han uppträtt dumt och ångrar allt, hade inget uppsåt att skrämmas. Istället var det mer som ett bonnigt och grabbigt sätt att skoja på, säger Pontus Ljunggren.

– Han hade ingen som helst aning om att det fanns en riksdagspolitiker från SD i bussen. Snarare trodde han det var en “raggarbuss” han körde om.

Varför hade han ett vapen i sin ägo?

– Det hade han som en leksak, ett vapen som man med olika patroner kan skjuta tårgas, pepparsprej och använda som startpistol. Nu ville han visa det för de andra.

Dagsböter

Försvarsadvokaten tycker att Tidanbon ska frikännas från ett olaga hot, men däremot dömas för vapenbrottet som är erkänt.

– Det skulle räcka med dagsböter för det brottet. Jag hoppas att tingsrätten fattar det beslutet.

Dom i målet meddelas 7 februari.

Artikeltaggar

Brott & blåljusNyheterOlaga hotSkaraborgs tingsrättTidanTörebodaVapenbrott

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.