Hoppa till huvudinnehållet

Ahlin blir ambassadör i Kanada

Publicerad:
Urban Ahlin går vidare till uppdraget som ambassadör i Ottawa.
Urban Ahlin går vidare till uppdraget som ambassadör i Ottawa. Foto: Christer Lundh

Efter fyra år som riksdagens talman blir Mariestadssonen Urban Ahlin Sveriges förlängda arm i Ottawa.

– Personligen har jag sett fram emot att bli ambassadör i Kanada under många, många år. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger han.

Efter valet i september avslutade Urban Ahlin sina fyra år som talman i riksdagen. Tidigare har han varit socialdemokratisk riksdagspolitiker i många år, bland annat som ordförande för utrikesutskottet. Under torsdagen offentliggjordes alltså nästa steg i Ahlins karriär: Sveriges ambassadör i Kanada.

– Jag har sysslat med utrikespolitik hela mitt liv. All den erfarenhet som jag har samlat på mig under 25 års aktivt deltagande i utrikespolitiken har jag nytta av nu, säger han.

Ahlin beskriver Kanada som ett land med trevliga människor och ett samhälle som har mycket gemensamt med Sverige, särskilt vad gäller utrikespolitiken.

– Vi är väldigt ”like-minded”, som det kallas. Vi tycker lika om mycket. Redan när jag var där första gången för 25 år sedan kände jag att jag verkligen ville jobba där.

Vetat länge

Om allt går som planerat tillträder han tjänsten i huvudstaden Ottawa den 14 februari. Regeringen har tagit beslut i frågan och nu ska kungen skriva under kreditivbrevet som säger att Urban Ahlin blir hans sändebud i Kanada. Därefter ska brevet tas emot av generalguvernören i landet. Förhoppningsvis blir allt klart till kreditivbrevsöverlämningen den 13 februari.

- Jag fick frågan för väldigt längesen. Det som gjorde att det drog ut på tiden är att vi har haft en övergångsregering som inte brukar ta sådana här beslut.

– Jag är väldigt glad över stödet bland de politiska partierna, jag vet att man har talat med de andra partierna och att jag har stöd även hos dem.

Vad ser du mest fram emot?

– Att bli ambassadör är ett väldigt hedersamt uppdrag. Det viktigaste är att föra fram svenska värderingar och se till att Sverige har en bra relation med Kanada. Det ser jag fram emot att jobba med.

Vilka utmaningar ser du?

– Sverige och Kanada har inget otalt med varandra, det finns ingenting som vi är direkt osams om. Det jag kan tänka mig är till exempel att de har en mycket liberalare narkotikalagstiftning än vad vi har, så där har länderna olika politik.

– Utmaningen är att se till att Sverige även i framtiden ska ha lika gott anseende i Kanada. Det handlar om att hjälpa svenska företag och svenskar att etablera sig i Kanada och att skapa intresse för Sverige hos kanadensiska företag.

Artikeltaggar

KanadaMariestadPolitikUrban Ahlin

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.