Vinterbesökare

Läsarnas
PUBLICERAD:
Foto: Anita Kjellqvist

I torsdags skickade Anita Kjellqvist denna bild på en besökare hon hade sett i sin trädgård. Hon skrev att hon funderade om det kunde vara en dubbeltrast.

Fågelkännaren Sam Hjalmarsson har nu identifierat den bevingade gästen som en björktrast (eller snöskata som en del kallar den). Han förklarar att man till exempel anar den ljusgrå övergumpen och lite rödbrun rygg och ett svagt ögonbrynsstreck. Dubbeltrasten är bland annat mer enfärgad på ryggen åt det brunaktiga hållet.

Björktrasten är vanlig här året runt, på hösten/vintern kan den ses i ganska stora flockar som hoppar runt och letar föda.

Ornitologen berättar att dubbeltrasten är en flyttfågel som bara setts i Mariestads kommun några få gånger på vintern genom årens lopp.

– Det är alltså inte omöjligt med en vinterobservation av denna, men ändå mycket ovanligt, säger Sam Hjalmarsson.

Dubbeltrasten kommer flyttande hit ganska tidigt på våren och ses då lite här och där. Den är ingen ovanlig fågel men man ser den inte heller alltför ofta. Den häckar sparsamt i våra trakter.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.