Hoppa till huvudinnehållet

Löneavdrag för kvarglömt vapen

Publicerad:
En polis får avdrag på lönen efter att ha glömt sitt tjänstevapen på toaletten på Rattugglan i Mariestad.
En polis får avdrag på lönen efter att ha glömt sitt tjänstevapen på toaletten på Rattugglan i Mariestad. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter ett besök på Rattugglan glömde polisen kvar sitt tjänstevapen på toaletten.

Händelsen leder nu till fem dagars löneavdrag.

Det var den 21 november förra året som en kvinnlig polis tillsammans med en kollega stannade till på Rattugglan. I samband med att kvinnan uppsökte toaletten glömdes tjänstevapnet kvar. Nästan en timme senare, när poliserna var i Vara, upptäckte kvinnan att vapnet var borta.

Efter kontakt med personal på vägkrogen kunde vapnet hämtas upp av kollegor i Mariestad.

Polisens personalansvarsnämnd ser allvarligt på att tjänstevapnet lämnades utan uppsikt på en offentlig toalett.

"Nämnden har flera gånger uttalat att det är synnerligen viktigt att vara särskilt noggrann vid hanteringen av vapen i offentliga miljöer. I det här fallet ledde ditt bristfälliga handhavande till att vapnet, i vart fall en kort tid, hamnade i orätta händer. Det kan mot den bakgrunden inte bli aktuellt med någon annan påföljd än ett löneavdrag", anser nämnden i sin bedömning.

Nämndens beslut innebär att polisen nu får en disciplinpåföljd i form av ett löneavdrag med 25 procent av daglönen i fem dagar.

Artikeltaggar

BrottBrott & blåljusMariestadPolisen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.