Bombdom mot Gullspångsbo skärps

Brott & blåljus
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Domen skärps för den Gullspångsbo som skickade hotfulla brev med vitt pulver till politiker, svenska statsråd och kändisar. Svea hovrätt höjer fängelsestraffet till åtta år i stället för tingsrättens sju år.
Svea hovrätt skärpte domen mot Gullspångsbon.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Både åklagare och den dömde överklagade domen som avkunnades av Stockholms tingsrätt. Men Svea hovrätt dömer alltså Gullspångsbon till ett längre fängelsestraff än vad tingsrätten bestämde.

Hovrätten dömde mannen för 22 fall av grovt olaga hot. Tingsrätten dömde dessa hot endast som olaga. Åklagaren har angett flera skäl till att hoten ska bedömas som grova. Bland annat att hoten påtagligt förstärkts med att det i breven funnits ett pulver som för den hotade framstått som ett giftigt eller explosivt pulver. Hoten bedömdes också vara av särskilt farlig art eftersom breven skickats till bostadsadresser.

Förnekar inblandning

Visserligen visade sig pulvret i brevet vara ofarligt, men syftet var att skrämma mottagarna.

Han dömdes även för mordförsök efter att ha skickat en brevbomb till ett Londonföretag som han påstås ha känt sig besviken på.

Eftersom kuvertet inte öppnades på avsett sätt, utlöstes aldrig bomben. Men åklagaren anger att det är hänsynslöst att skicka en skarp brevbomb och att sannolikheten för dödlig utgång måste bedömas som ganska hög även om bombens sprängverkan inte har varit den allvarligaste.

Svea hovrätt gick på tingsrätten linje och ansåg att det fanns tillräcklig bevisning – dna och fynd vid husrannsakan – för att fälla Gullspångsbon för mordförsök.

Gullspångsbon har förnekat all inblandning i brevbomben.

Förutom grovt olaga hot och försök till mord dömdes han även för ringa narkotikabrott.

Den dömde yrkade på att hovrätten skulle frikänna honom från ansvar för försök till mord och olaga hot. Alternativt undvika fängelsestraff.

Eventuell överklagan till Högsta domstolen ska ske senast 11 mars.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.