Småkryp intog bibblan

Nöje/Kultur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Leona Lilja och Vera Bergenholt, närmast kameran, var fascinerade av den vandrade pinnen.
Foto: Birthe Wetter
En livs levande kackerlacka i en matlåda. En jättestor snäcka i en tårtbox. Och en vandrande grön pinne på några tunna grenar. Allt det och lite till fick stora som små uppleva på biblioteket.

Många unga och äldre köade utanför Bror Kronstrandsrummet på Mariestads bibliotek under torsdagseftermiddagen. Kapten Kryp och hans föreställning var det de väntade på. När dörrarna väl öppnades strömmade det musik ut från rummet.

– Jag har jobbat i svenska djurparker i 20 år, sa Kapten Kryp efter att ha hälsat välkommen.

Teatern skulle dock inte handla om det utan om hans resa till att bli en planetskötare.

Rasmus Bengtsson, 6 år, och lillasystern Liv, 4 år, lyssnade nog på Kapten Kryp.
Foto: Birthe Wetter

Herr Väs och Herman

Med hjälp av sitt åkdon, den så kallade krypomobilen, blev hans första anhalt Madagaskar. Ett av djuren han hade träffat där var kackerlackan. Kapten Kryp visade sig faktiskt ha en sådan som husdjur, Herr Väs.

– Lever den? Är den på riktigt?, utbrast Leona Lilja.

– Ja, det är den, sa Kapten Kryp.

Även jättesnäckan Herman, som han hade med sig, var minst sagt levande. Under uppvisningen balanserade den mellan locket och botten av en tårtbox. Sist ut bland krypen var en levande pinnen som vanligtvis finns på Grenada.

Ella Ström-Sparring passade på att ta en bild på den vandrande pinnen.
Foto: Birthe Wetter

Klimatsmarta tips

Under föreställningen fick publiken flera tips på hur man kan vara klimatsmart. Till exempel att det är bra att åka tåg, och att flygresor släpper ut mycket smuts som jorden mår dåligt av.

Hela tiden med på Kapten Kryps resa var en tidsmaskin. Tempus, som den heter, visade både bilder, spelade upp ljud och filmer. Maskinen hade kaptenen hittat på en skrot där han byggt ihop sitt åkdon.

– Kom ihåg nu, det är bra att handla begagnat, sa Kapten Kryp till sin publik.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.