Premiär av och i Mariestad

Film
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Hela inspelningsteamet från Mariestad.
Foto: Charlotte Ferneman
I juni 2017 spelades scenerna in. På måndag visas det färdiga materialet på vita duken i Mariestad. Skaraborgshistorier och kortfilmen om Emanuella Carlbeck har gått in i slutfasen.

Under de senaste två åren har 15 historier från Skaraborg blivit till lika många kortfilmer. Var och en baseras på, eller är inspirerad av, en miljö, verklig händelse eller sägen från orten.

Lokal profil

Mariestad representeras genom Emanuella Carlbeck som 1866 startade ett barnhem dit alla unga var välkomna, även de som på den tiden betraktades som “idioter” och “obildningsbara”. Kortfilmen, som under en helg i juni 2017 spelades in på Johannesbergsområdet, har fått namnet "De utstöttas moder". Regissör för den lokala produktionen är Johan Carlén och Alfred Århäll har varit manusförfattare.

Samtliga visas

Urpremiären för samtliga 15 kortfilmer skedde förra fredagen, då var samtliga medverkande inbjudna att se alla filmer Folkets hus i Lidköping. Även på de lokala premiärerna, som nu i Mariestad, visas alla 15 kortfilmer. Dock ligger fokus på den unika orten och de som medverkade vid den specifika inspelningen.

Utomsocknes

Törebodas kortfilm "Trollet" handlar om Ture Elgåsen och kommer att visas på Röda kvarn måndagen den 25 februari. Innan visningen kommer det att vara förmingel på Gjutaren.

Gullspångs "Nekromantikern" kommer att visas i Centrumbiografen den 27 februari. Kortfilmen handlar om fogdarna på Amneholm.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.