Hoppa till huvudinnehållet

Marieholmsbron ska hålla i 60 år till

Publicerad:

Görs inget åt Marieholmsbron håller den bara i 20 år till.

– Men vi ska underhålla och renovera den så att bron håller i 60 år, säger tekniska nämndens ordförande Sven-Inge Eriksson (KD).

Marieholmsbron
Marieholmsbron Foto: Christian Östensen

Bron över Tidan är en följetong. Under 2010-2011 renoverades den för drygt 13 miljoner. Bland annat förstärktes brobalkar, en gång- och cykelbana byggdes och tillgängligheten till residenset ökades.

Kort efter trafiken släppte spå uppstod problem och efter garantibesiktningen 2016 gjordes vissa åtgärder. Bland annat ersattes stensättningen på den östra delen med asfalt. Viss stensättning lades om och i höjd med fängelset byggdes ett övergångsställe om så att det blev en naturlig fartdämpare. Entreprenören Svevia åtgärdade garantijobben. Kommunens kostnad blev cirka 350 000 kronor.

Relativt dåligt skick

I december förra året inspekterades bron på nytt, för att ge svar på brons bärighet och tekniska livslängd. Vid inspektionen konstaterades bland annat att överbyggnaden är i relativt dåligt skick.

– Jag trodde nog att bron skulle vara i bättre skick, men undersökningen visade på större brister än väntat. Bron är ju renoverad i några omgångar, säger Sven-Inge Eriksson.

Dessutom bör inte bron belastas med högt tryck från tunga fordon. Firman som gjorde inspektionen rekommenderar att det inte bör ges några generella dispenser och att det sätts upp portaler för att hindra höga fordon att köra på bron.

– Det är ju rekommendationer. Vi ska titta närmare på det, bussar är ju också tung trafik och lokalbusstrafiken måste ju fungera.

Livslängden bedömdes vara ytterligare 20 år om inte en omfattande reparation utförs. En utredning ska visa vilket löpande underhåll samt reparationer som krävs för att förlänga livslängden med 60 år.

Fördjupad

Tekniska nämnden går på det sistnämnda alternativet och nu ska det göras en fördjupad undersökning för att ta fram en konkret underhållsplan. Den ska innehålla en tidsplan samt kostnader för de åtgärder som krävs.

– Det finns starka skäl att sköra underhållet.

Om bron ska bytas ut beräknas kostnaden till 35 miljoner kronor.

– Det är en grov uppskattning. Dessutom är ju en sådan åtgärd förenat med stora praktiska problem.

Ledamoten Björn Nilsson (S) tror att mycket av problem uppkom då bron renoverades för knappt tio år sedan.

– Körbanan flyttades år residenset och trottoaren breddades åt andra hållet. Det har medfört ökade vibrationer. Samtidigt är det viktigt att behålla bron, inte minst av nostalgiska skäl; det är ju Mariestads äldsta bro.

Ska inspekteras

Samtliga kommunala broar, inklusive Marieholmsbron, ska genomgå en stor inspektion under 2019. Den ska genomföras var sjätte år, med hjälp av tekniskt kunnig personal. Var tredje år genomförs en mindre inspektion och varje år sker en tillsyn utifrån en given mall.

Artikeltaggar

MarieholmsbronMariestadNyheterTidan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.