Hoppa till huvudinnehållet

Åtgärder för att minska kostnaderna

Publicerad:
Verksamhetsområdena på Skaraborgs sjukhus har tagit fram åtgärdsplaner för en budget i balans. Vilket Pär Johnson (L) och övriga styrelsen nu fått information om.
Verksamhetsområdena på Skaraborgs sjukhus har tagit fram åtgärdsplaner för en budget i balans. Vilket Pär Johnson (L) och övriga styrelsen nu fått information om. Foto: Anneli Malm

Skaraborgs sjukhus har tagit fram åtgärdsplaner för att minska kostnaderna. Men det räcker inte för att få en budget i balans.

Verksamheterna på Skas har fått krav på sig att ta fram kostnadseffektiviseringar och intäktsförstärkningar på fem procent per verksamhetsområde.

– Det har de gjort och det fick vi information om. Det handlar om att inte använda bemanningsläkare och anpassning av personal. Personalantalet ökade förra året och nu ska alla komma ned till sitt måltal, säger Skas styrelseordförande Pär Johnson (L) och tillägger:

– Det har summerats men det räcker inte hela vägen för att få en budget i balans. Men det är en första start och vi ska jobba vidare med det.

Mer behövs

De åtgärder som tagits fram ska handla om en besparing på runt 150 miljoner kronor och enligt Pär Johnson behövs det ytterligare 50 miljoner kronor.

– Kanske mer. Ersättningarna är beroende på att vi når upp i produktionskapaciteter. Kommer vi inte upp i produktion får vi inte de ersättningar som vi har budgeterat för och då kan vi behöva ännu mer pengar.

Hur ska ni få upp produktionen?

– Det är framförallt att ställa om, att inte köpa så mycket vård utan att utföra den själv och få upp volymerna. Det trixiga just nu är att vi säger att ni får inte anställa mer personal, inte använda bemanningspersonal men fokus är att få upp produktionen så att vi klarar våra beställningar. Det kommer inte bli alldeles lätt snarare jättesvårt. Men det är det som är kravet just nu.

Hur kommer patienterna påverkas?

– De effektiviseringsförslagen inom respektive verksamhetsområde ska inte vara patientpåverkande mer än att vi måste få upp produktionen. Vi måste öka antalet operationer, besök och klara våra löften. Det ska inte påverka patienterna negativt.

Fler åtgärder behövs framöver?

- Det behövs absolut. Vi behöver ta i kraftigt och det behöver vi för att ställa om vården överhuvudtaget. Vården moderniseras och utvecklas och där måste vi våga ta de besluten och det kommer vi behöva göra under året.

Beslutet om att det inte ska bli någon neddragning av akutambulansen ligger fast.

Artikeltaggar

MariestadPär JohnsonSkaraborgSkaraborgs sjukhusSkövdeVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.