• idag
  9 apr
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 apr
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

En annan sida av Allan Edwall

Musik
PUBLICERAD:
Vissångarna Lucas Stark och KG Malm bjöd på godbitar ur Allan Edwalls musikaliska repertoar.
Foto: Jennie Hilli Sjöqvist
På måndagskvällen fick teaterbesökarna i Mariestad ta del av Allan Edwalls musikaliska verk. Lucas Stark och KG Malm varvade visor med anekdoter från Allans liv.

Många känner Allan Edwall som Emils pappa i Astrid Lindgrenfilmerna eller som Carlsson i Hemsöborna. På måndagskvällen fick publiken på Mariestads teater i stället lära känna musikern och låtskrivaren Allan Edwall.

– Det blev ett stort svart hål efter Allan när han försvann, konstaterade Lucas Stark i föreställningens inledning.

Vissångarna Lucas Stark och KG Malm framförde föreställningen “Världens bästa Allan!” med en blandning av Allans visor och anekdoter från uppväxten i jämtländska Hissmofors och livet i Stockholm. Publiken lockades till många skratt och sångarna möttes av varma applåder.

– Allan har själv berättat att när han inte hade så intressanta roller på teatern så skrev han, och det måste ha varit ganska många sådana roller, för han skrev mycket. Romaner, filmmanus, visor och en revy, berättade KG Malm.

Politiska visor

Efter flytten till Stockholm i äldre tonåren blev Allan Edwall känd som skådespelare och kulturpersonlighet.

– Men år 1979 släppte han plötsligt en LP-skiva med helt egenskrivet material, många blev förvånade över det, sa Lucas från scenen.

Totalt släppte Allan fyra skivor och under föreställningen på teatern fick publiken ta del av allt från finstämda, nostalgiska “Den lilla bäcken” till den politiska visan “För ingenting för kärleks skull”.

– Han pratade gärna om sitt samhällsengagemang i frågor som apartheid, Israel-Palestinakonflikten och kärnkraftsfrågan. Hans politiska visor var inte arga, utan snarare finurliga och skrivna med glimten i ögat.

Det var Mariestads riksteaterförening som stod för arrangemanget och efteråt hölls föreningens årsmöte.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.