Hoppa till huvudinnehållet

En livsbejakande utställning

Publicerad:
Monika Hedlund visar sina senaste alster i Marieholmskyrkan.
Monika Hedlund visar sina senaste alster i Marieholmskyrkan. Foto: Charlotte Ferneman

Färg och rörelse. Målningar skapade i nuet. Marieholmskyrkan är fylld av verk som Monika Hedlund skapat det senaste halvåret.

– Temat är livsbejakelse med utropstecken efter.

Monika Hedlund behövde välja namn för sin utställning tidigt.

– Jag valde Livsbejakande! sedan blev jag sjuk och kopplingen blev därigenom ännu starkare. Nu, när jag är här, slår det mig att även flamenco är livsbejakande, säger Monika.

I kyrksalen hänger det framför allt stora verk, i både kol och blyerts.

– Jag gick en diplomutbildning i konst vid Medborgarskolan i Göteborg där hade vi bland annat en flamencodansös som modell.

Flamencodansös fångad med kol.
Flamencodansös fångad med kol. Foto: Charlotte Ferneman

Liv i dans

Efter en effektiv dag, där modellen i tre timmar både hade dansat och klappat flamenco, hade Monika skapat elva ritningar och fyllt skissblocket väl.

– Jag hann inte med första sekvensen. Men sedan hann jag inte med att tänka i stället och bara ritade, säger Monika.

Sammanlagt blev det ett tiotal heldagar i Göteborg där kursdeltagarna fick lära sig grundläggande kunskaper och olika tekniker inom måleri, teckning och skulptur.

– Vid första tillfället hade pedagogen plockat fram en del grejer på bordet. Hon sa inte så mycket. Till slut började vi göra stilleben, säger Monika och berättar att deras lärare lade i ordning saker, lät kursdeltagarna komma i gång och hjälpte dem sedan på vägen.

De färgglada akryltavlorna kommer att hänga i kaféet.
De färgglada akryltavlorna kommer att hänga i kaféet. Foto: Charlotte Ferneman

– Innan jag gick kursen trodde jag inte att jag kunde avbilda. Men läraren bekräftade min stil, den är flyktig och lätt.

Vid sidan av kol- och blyertsteckningarna ställer Monika även ut några av sina färgglada tavlor i akryl.

– Jag gillar blandningen av fantasi och verklighet. Till min senaste målning skissade jag utifrån diverse foton från Ekudden och lät sedan fantasin flöda.

Artikeltaggar

KonstMarieholmskyrkanMariestadMedborgarskolanNöje/Kultur

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.